E clar pentru orice neavizat că Oradea a pierdut startul dezvoltării în zonă. Timişoara şi Clujul sunt departe, iar Aradul s-a bucurat de un sprijin financiar care l-a aruncat înaintea noastră. Nici măcar ca număr de locuitori Oradea actuală nu-şi mai află locul între oraşele mari. În această situaţie, cu un ritm de creştere naturală nesatisfacător pentru edili, se „trisează” demografic şi teritorial: Oradea creşte înghiţind comunităţile din jur. Prima în meniu e Sânmartinul, dar până în 2020 vor urma şi Nojorid sau Sântandrei. Edilii evită, în mod evident, extinderea spre Nord şi Vest. Motivul e fie cel declarat, preţul mare a infrastructurii în zona de deal, fie componenţa etnică predominant maghiară, a acestor comune. Ori cu o creştere a proporţiei populaţiei româneşti în Oradea, ponderea UDMR în Consiliul local poate scădea simţitor.
Referendum
În noiembrie, orădenii şi cei 10.363 locuitori ai Sânmartinului, sunt chemaţi la referendum, să zică Da sau Nu la alipirea comunei la municipiu. Calendarul a fost expus de Lucian Popuş, primar al Sânmartinului. Acesta a participat joi, împreună cu primarul Ilie Bolojan, la declaraţia de presă pe acest subiect. Timişoara, Cluj, Debreţin. Pedist ca şi culoare politică, acesta are şanse reale să intre în istorie ca omul care a desfiinţat primăria pe care o conduce şi a predat-o adversarilor politici.
„În martie ne-am gândit să facem documentaţia care să intre în Consiliul local, în luna mai să fie aprobat referendumul şi din mai până în noiembrie să ne ocupăm de informarea populaţiei. În noiembrie, referendumul va avea loc odată cu alegerile prezindenţiale. Sperăm într-un rezultat pozitiv. Acesta va fi înaintat Guvernului pentru adoptarea unei hotărâri guvernamentale, cu aplicabilitate, cel târziu, la 1 ianuarie 2016”, a explicat primarul Popuş, cu precizarea că „satele vor deveni cartiere ale municipiului”. Avantajele pe care le vede el în alipirea la Oradea ţin de transportul în comun – tarife OTL similare cu Oradea, gratuităţi pentru elevi şi studenţi, asfaltarea străzilor, iluminat public, canalizare în Cordău, Cihei şi Betfia şi alte reţele de utilităţi publice. De departe, cele mai atractive sunt fondurile europene, cu care s-ar rezolva problemele de infrastructură dar şi aquaparcul… Desigur, ştiut fiind că Oradea are unul în proiect, Cordăul are unul privat şi Felixul îl vrea pe al său, se ridică întrebarea câte aquaparcuri încap într-un oraş?
Unicul punct slab pe care-l vede Popuş e legat de fiscalitate. „Impozitele vor fi aceleaşi vreme de zece ani, urmând ca în următorii cinci ani vor creşte pentru a ajunge la zona D”, este soluţia pe care o propune edilul. „Mă gândesc mult mai mult la binele locuitorilor din Sânmartin”, a fost concluzia lui Popuş, care şi-a lăsat şi un of de pe inimă, în final: „nimeni nu este născut şi nu moare pe scaunul de primar”.
Scurtătură spre dezvoltare
Contopirea Oradea – Sânmartin prin referendumuri este o premieră naţională, zice primarul Bolojan. Este pasul care se va face în acest ciclu electoral şi va fi urmat de alţii în mandatele viitoare. „Facem această fuziune pentru că în felul acesta considerăm că vom putea dezvolta mult mai rapid şi mult mai bine Oradea şi Bihorul în competiţia pe care o avem atât în interiorul şi-n afara României – Timişoara, Cluj, Debreţin”, zice primarul orădean. În opinia sa, dezvoltarea se sprijină pe investiţii, pe punerea în valoare a forţei de muncă şi a atracţiilor turistice, o infrastructură bună şi servicii de calitate.
„Nicio localitate nu s-a dezvoltat cu o viteză mai mare decât a altora dacă nu a oferit terenuri pentru dezvoltare – industrială, comercială sau locativă. Oradea va consuma în câţiva ani toate terenurile pe care le avem la dispoziţie. Direcţia de dezvoltare a Oradiei nu e spre deal, unde utilităţile sunt scumpe, ci spre câmpie. Fuziunea cu Sânmartinul oferă terenuri în plus pentru cei care doresc să investească în Oradea. E o condiţie necesară ca să putem menţine ritmul de dezvoltare. 100 de hectare, cât a fost parcul industrial, s-au epuizat, practic, în câţiva ani”, declară Bolojan.
Capitală turistică
Alipirea Sânmartinului aduce Oradiei un brand turistic important.
„Vrem să punem în valoare resursa de apă geotermală, turismul balnear din 1 Mai şi Băile Felix, plus arhitectura acestui oraş. În final, vrem să ajungem să fim recunoscuţi, drept capitala turismului balnear român”, spune edilul. În ceea ce priveşte forţa de muncă, Bolojan apreciază că un plus de populaţie înseamnă creşterea bazei de selecţie a „inteligenţelor locale”.
Conform primarului, în intervalul umător se pregătesc campanii de informare şi mobilizare a populaţiei, pentru a obţine prezenţa de 50% necesară validării referendumurilor.
Mireasă bogată, mire… agresiv
UDMR nu va fi afectat de plusul de peste 10.000 de orădeni, declară Szabo Odon. Mai crede că programarea referendumului în ziua prezindeţialelor nu-i întâmplătoare: interesul local îi va scoate pe oameni la vot, înclusiv pentru preşedinte.
„Un primar bun conduce în aşa fel încât oamenii să se mute în şi nu afară din oraş. De ani de zile se poate vedea că orădenii pleacă. Primesc aproape acelaşi nivel de trai, pentru bani mai puţini, în satele din jur. Oamenii n-au vrut să locuiască aici, aşa că s-a gândit primarul să meargă după locuitori”, apreciază Szabo.
Udemeristul le arată „pisica Episcopia Bihor” celor din Sânmartin: „Episcopia a fost înglobată Oradiei în 56 şi de atunci are străzi desfundate, dar impozite urbane. În plus, primarul le-a desfiinţat şi unica şcoală cu personalitate juridică. Asta îi aşteaptă şi pe cei din Sânmartin, li se vor desfiinţa instituţiile şi, în cel mai bun caz, vor avea un consilier local”, spune Szabo, care a oferit şi o parabolă: „un mire care cere o mireasă bogată, căreia îi promite bătaie şi deposedarea de toate bunurile. La ce serveşte asta miresei?! Eu pe primarul Bolojan îl înţeleg, nu văd cealaltă parte de ce ar vrea asta”.
Alipirea lasă PDL fără cea mai bogată comună din Bihor. „E decizia primarului. Am avut câteva discuţii cu el, dar nu are nevoie de OK-ul meu. Cuvântul final îl vor avea consilierii locali şi populaţia”, zice Gavrilă Ghilea, liderul PDL Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!