Medicul a explicat că a demarat control în toate spitalele bihorene, după ce un control tematic iniţiat la nivel naţional a eşuat. Controlul inspectorilor vizează condiţiile igienico-sanitare, de dezinfecţie, de sterilizare etc.
Medicul a spus că săptămâna trecută a verificat toate secţiile Spitalului Judeţean şi că, în urma controlului, a dat două sancţiuni cu două amenzi a câte 1.000 lei, la secţia ORL. Dr. Fonoage a detaliat că amenzile au fost date pentru că în secţie nu se prelucrează aşa cum trebuie instrumentarul medical. Mai exact, la ORL de la Judeţean instrumentele medicale se spală cu mâna (mecanic) şi se sterilzează apoi într-un aparat, dar nu suficient de bine. În plus, în sălile de operaţie de la Judeţean aerul „curat” intră doar dacă se deschide geamul.
Mască la Pelican
„Nu fac reclamă şi nu s-a intervenit la mine poate şi pentru că nu sunt membru al niciunui partid politic”, a spus doctoriţa, care a precizat că este o diferenţă enorm de mare nu doar între condiţiile de cazare, ci între condiţiile igienico-sanitare, de dezinfecţie şi între metodele şi gradul de sterilizare al instrumentarului medical din cele două spitale controlate.
Dr. Fonoage a relatat că la Pelican tot instrumentarul medical se spală automat, şi nu cu mâna, ca la Judeţean. Apoi instrumentarul este sterilizat cu aparate speciale şi există o staţie centrală de sterilizare care curăţă instrumentarul mai bine decât cer normele în vigoare.
Microclimatul din sălile de operaţii emană aer filtrat, purificat şi, chiar dacă uşile de la hol se deschid, nu pătrunde niciun microb, datorită presiunii pozitive de la aparatul instalat în blocurile operatorii, susţine inspectorul-şef.
Până în martie, vor fi verificate şi celelalte spitale din Oradea, a spus doctoriţa, care atenţionează asupra necesităţii îmbunătăţirii condiţiilor igienico-sanitare în spitalele publice din Oradea şi judeţ.
Otlilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!