Unul dintre sectoarele cu cele mai mari probleme în domeniul relaţiilor de muncă este cel al transportatorilor rutieri. Nu degeaba, la solicitarea membrilor săi, Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) a iniţiat o întâlnire, la începutul lunii noiembrie 2013, cu conducerea ITM Bihor, în care transportatorii şi şoferii au cerut lămuriri vizavi de legislaţia muncii.
Ca dovadă că în acest sector există probleme de aplicare a legislaţiei muncii sunt şi sancţiunile aplicate de ITM Bihor în cadrul unei campanii desfăşurate în ultimele luni.
Controale şi sancţiuni
Astfel, în noiembrie 2013 a continuat „Campania naţională privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili), respectiv a prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă”, începută în luna august 2013.
„În luna noiembrie 2013, pe linia relaţiilor de muncă au fost controlaţi un număr 24 de angajatori. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 21 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor fiind de 94.500 lei”, ne-a informat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Au fost constatate mai multe deficienţe, fiind dispuse 59 măsuri pentru remedierea acestora. Dintre deficienţele constatate amintim: prestarea activităţii fără contract individual de muncă; nerespectarea prevederilor privind repausul săptămânal şi munca suplimentară; inexistenţa evidenţei orelor de muncă prestate şi transmiterea cu întârziere a contractelor individuale de muncă în Revisal.
Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi zece angajatori. Pentru deficienţele constatate au fost sancţionaţi şapte angajatori fiind aplicate nouă avertismente, dispunându-se măsuri de remediere a acestora.
„Deficienţele constatate se refereau la: neinstruirea şoferilor conform H.G.1051/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru manipularea manuală a maselor care prezintă riscuri pentru lucrători, în special de afecţiuni dorsolombare. Evaluările de risc în activitate nu cuprindeau şi factorii de risc psihosociali”, a precizat Marius Rotar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!