Administraţiile locale de la Aleşd şi Beius vor fi sancţionate de Garda de Mediu Bihor pentru nerespectarea termenelor de închidere şi reabilitare a gropilor de gunoi. „Primarii din cele două localităţi îşi asumă prin indiferenţa lor împovărarea bugetelor locale. Termenele de închidere a gropilor de gunoi se ştiau încă din 2005 aşa că nu poate să spună nimeni că nu a fost timp suficient”, a precizat Ionela Bruchental, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.
Conform normelor în vigoare, 16 iulie 2009 era termenul de sistare a depunerilor de deşeuri neconforme.
Conform protocoalelor încheiate încă în 2005 trebuiau înfiinţate de către primării în colaborarea cu Consiliul Judeţean, şapte staţii de transfer la Beiuş, Aleşd, Salonta, Marghita, Valea lui Mihai, Săcuieni şi Oradea. Până în prezent nu funcţionează însă nici una.
Asigurări
Prezentă la întâlnirea lunară cu comisarii gărzii de mediu din regiunea de nord-vest, care a avut loc joi la Oradea, Ionela Bruchental a ţinut să-l asigure pe directorul coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor, că va face tot posibilul pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.
Astfel, în ceea ce priveşte lipsa personalului de la Bihor, o soluţie temporară a fost cea de detaşare a altor colegi de la comisariate din Sălaj şi Satu Mare. Conform Ionelei Bruchental la Comisariatul Bihor volumul de muncă este chiar de patru ori mai mare faţă de alte judeţe.
Comisariatul Bihor este singurul din regiune care îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu închiriat, şi care este foarte mic. „Vom face demersurile necesare ca anul viitor să fie construit un sediu pentru Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor”, a punctat Ionela Bruchental.
Mihaela Rozor, directorul coordonator regional al Gărzii de Mediu şi-a exprinat şi ea suştinerea faţă de Grada de Mediu Bihor.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!