Actualii guvernanţi, în speţă Partidul Liberal, şi-au făcut un stindard anii trecuţi din sistemul sanitar românesc, căruia i-au tot promis îmbunătăţiri. Anii trec şi pentru pacienţi şi cadrele medicale schimbări majore nu se simt peste tot.
Uniţi în Coaliţia profesioniştilor din sistemul sanitar românesc, toţi angajaţii, indiferent de specialitate (medici, asistenţi, chimişti, fizicieni, dentişti, farmacişti etc), au anunţat din vară proteste masive, iar azi, e primul pas: grevă japoneză în toată ţara. Halatele albe poartă banderole specifice, dar continuă să lucreze cu program normal.
La Oradea, spiritele din Sănătate s-au încins pe-alocuri atât de mult încât oamenii cer să se desprindă de Primăria Oradea şi să aparţină juridic, cu spitalul (TBC şi Neuropsihiatrie) de Ministerul Sănătăţii. Şi asta pentru că, spun nemulţumiţii, „beneficiile unificării făcute de Primăria Oradea la nivelul spitalelor orădene sunt dezastruoase” – în privinţa lor.
„Spitalul TBC s-a unificat cu Spitalul Curteanu în 2010 şi ne-au promis atunci că va fi bine, va fi mai eficient pentru bolnavi şi pentru noi, cadrele medicale. Şi ce s-a întâmplat? – imediat apoi ne-au tăiat 15% din sporuri, apoi ne-a mai tăiat Băsescu din salarii, iar acum vor să ne mai taie încă 25-35% din sporuri. Plouă în cap la bolnavi de la secţia de TBC care tocmai ce a fost reparată şi s-a redeschis doar de două săptămâni! Iar bolnavii mănâncă prost fiindcă hrana nu e nici de calitate şi se scurge toată prin cutiile acelea de plastic. Au angajat portari în faţa spitalului să nu intre nimeni, dar în spate gardul e spart”, au răbufnit din nou vineri la amiază angajaţii de la secţia de TBC şi de la neuropsihiatrie.
Reduceri
Vineri, la amiază, la şedinţa Consiliului de administraţie, s-a decis că, dacă rectificarea bugetară de la jumătatea lui noiembrie nu va fi pozitivă, deficitul de la Spitalul Curteanu, de 1.500.000 lei, să fie acoperit cu reducere de sporuri la unitate: de 35% la secţiile de pneumologie şi anatomo-patologie şi de 25% la secţiile de psihiatrie şi HIV-SIDA.
Potrivit informaţiilor JB, la şedinţa unde s-a votat tăierea sporurilor, doar fostul manager al Spitalului TBC, Dacian Foncea, s-ar fi opus, încercând să explice colegilor din bordul conducerii că ar fi bine ca în prag de iarnă să nu se opereze tăieri de bani. Unii angajaţi din spital psun că, de fapt, propunerea de reducere a sporurilor ar veni de fapt de la Executivul Primăriei Oradea, primarul Ilie Bolojan negând însă zilele trecute că ar purta el răspundere în manageriatul spitalelor. Informaţia poate fi totuşi adevărată din moment ce miercuri, la întâlnirea cu managerul Ovidiu Pop, s-a convenit cumva ca, în cel mai rău caz, să se taie tichetele de masă şi nu din sporuri, iar vineri nu s-a mai pomenit de tichete, ci s-a propus şi s-a şi votat tăierea din sporuri, spun halate albe.
Una peste alta, angajaţii de la TBC, adunaţi să îşi exprime nemulţumirile şi vineri, au anunţat din nou că nu vor ca unitatea lor medicală să mai aparţină de Primărie şi vor trimite memorii la toate instituţiile abilitate pentru dezunificarea de Spitalul Curteanu.
Angajaţii spun că în majoritatea judeţelor, spitalele de TBC şi chiar de neuropsihiatrie aparţin de Ministerul Sănătăţii din cauza profilului special. Din acest motiv, spun angajaţii de la TBC, există la această oră o diferenţă de maxim 300 de lei la salarii între angajaţii de la TBC de pe str. Izvorului şi cei de la Curteanu, pe str. C. Coposu. „În secţiile de pneumologie şi TBC se tratează boli infecto-contagioase, cu un risc maxim de îmbolnăvire a personalului. Când a scuipat pe mine cu sânge un bolnav de TBC, mi-am dus şi acasă riscul de infecţie, pentru că acasă îmi spăl eu echipamentul medical”, spune un angajat, subliniind riscul de muncă de aici, faţă de alte secţii de la Spitalul Curteanu. „Majoritatea pacienţilor de aici sunt cazuri sociale, săraci, cu boli asociate şi contagioşi. Nici măcar nu există un vestiar şi o baie să te speli înainte ca tu, ca angajat, să pleci acasă”, spune un alt angajat.
Cei prezenţi şi-au adus aminte când, la unificarea operată de Primăria Oradea, Spitalul TBC ar fi contribuit cu circa 4 miliarde lei vechi, la fel şi Spitalul de Neuropsihiatrie, amândouă devenind doar secţii în cadrul Spitalului Curteanu, uitate apoi de Municipalitate.
Şi supa se varsă
Altă problemă apărută de când cu unificarea şi ridicată de angajaţi este transportul pacienţilor şi al analizelor. „Aveam o maşină de transport pacienţi. Ne-au luat-o. Acum chemăm Ambulanţa privată şi plătim transportul analizelor. Pacienţii sunt căraţi pe tărgi extrem de vechi, pot fi scăpaţi în orice clipă. O dată am chemat pompierii în ajutor, opt pompieri au reuşit să ridice cu targa un pacient de 150 de kg… În mod sigur, Oradea e cu 1% mai poluată de când au externalizat bucătăriile de la spitale şi nu cred că e mai ieftin. Poartă mâncarea bolnavilor prin tot oraşul, iar mâncarea se scurge prin cutiile acelea de plastic, poate şi ele cancerigene. Când spitalele aveau sere, chiar ferme de porci, puneau chiar murături pentru iarnă, să aibă ce da bolnavilor, se autogospodăreau”, opinează alţi angajaţi cu state la TBC şi Psihiatrie.
„Fac angajări la noi, dar noii angajaţi nici nu vin pe aici, sunt cică detaşaţi la Curteanu, dar salariile le iau de la noi. Nu înţeleg de ce vor să ne învrăjbească pe noi, cu colegii de la Curteanu? Şi nu înţeleg de ce unii să moară şi alţii să trăiască pe munca altora? Până şi lenjeria de pat ştim că se spală separat. Cele de la noi (TBC şi Psihiatrie – n.n.) sunt duse la Aleşd, la o firmă, iar cele de la Curteanu – separat, altundeva”, spune un alt angajat.
N-au nici apă caldă
„Nouă, cei care îngrijim bolnavii, ne vor tăia din sporuri, dar, de pildă la dispensarul TBC unde pacienţii pleacă după externare, adică cu starea sănătăţii îmbunătăţită au spor tot de 85%, cum avem şi noi”, opinează un sanitar care întreabă: „Niciodată după unificare nu au venit cei de la Primărie cu un raport de eficienţă şi indicatori. Să vedem şi noi cât de eficientă e această unificare. Nu au venit probabil fiindcă nu au ce să arate că e eficient. Nici parcarea din faţa unităţii TBC începută acum cinci ani nu au reuşit să o finalizeze. Ca să nu mai spunem că aici nu este apă caldă de peste o lună de zile! Şi bolnavii şi noi ne spălăm cu apă rece. Noi am tratat pacienţii, care nu au altundeva să meargă să îşi vadă de afecţiunile acestea speciale. Ei ce-au făcut cu banii noştri, ce fac pentru bolnavi şi pentru noi?”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!