Ministrul Eugen Nicolăescu a transmis medicilor din direcţiile de sănătate publică din ţară să aplice acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii, cu scopul de a se preveni eventuale epidemii.
Astfel şi în Bihor, inspectorii sanitari trebuie ca după ploaia de luni să verifice dacă sunt oameni afectaţi de inundaţii, să îi supravegheze epidemiologic, să monitorizeze calitatea apei potabile din zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor.
Dacă sunt bihoreni care au nevoie de ajutor medical, inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor trebuie să le asigure asistenţa medicală de urgenţă. Pentru aceasta, medicii din DSP sunt atenţionaţi să aibă stocuri de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri suficiente ca să poată acţiona şi să prevină îmbolnăvirile.
Inspectorii sanitari trebuie să ţină legătura constant cu pompierii prin structurile subordonate, ca să se îngrijească de evacuarea gravidelor, al dializaţilor şi a oricăror alte persoane care necesită măsuri speciale de evacuare.
Şi medicii de familie sunt solicitaţi să asigure permanent asistenţa medicală şi să ajute şi ei la monitorizarea stării de sănătate a populaţiei din zonele afectate de inundaţii.
FACT BOX
Sfaturi pentru oamenii afectaţi de inundaţii:
– să consume apă îmbuteliată
– să nu se bea apă direct din fântâni
– să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită
– să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic
– să se evite expunerea prelungită la umezeală
– să păstreze alimentele în condiţii igienice
– să respecte igiena individuală
– la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital
Citiți principiile noastre de moderare aici!