Inspectorii de la Compartimentul de Igiena colectivităţilor de copii şi tineri din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor au informat că la cele 875 unităţi şcolare (152 şcoli şi grădiniţe în urban şi723 – în rural) sunt 81 cabinete şcolare, cu 25 medici şcolari şi 60 asistenţi medicali, cu menţiunea că în rural medicii de familie lucrează şi în unităţile de învăţământ de acolo.
Şi slăbuţi şi grăsuţi
După examenele medicale periodice şi de bilanţ, dispensarizarea bolilor cronice în colectivităţile de copii şi tineri şi triajul epidemiologic efectuat în 2011 la copii, inspectorii şcolari au tras mai multe concluzii importante pentru sănătatea copiilor bihoreni, pe care le-au raportat la Institutul Naţional de Igienă Bucureşti.
Astfel, din 24.375 copii examinaţi în 2011 de medicii şcolari, 72,32% (17.582 copii) au o dezvoltare fizică armonică.
La copiii de grădiniţă examinaţi, “proporţia populaţiei cu dezvoltare dizarmonică cu exces de greutate (11,28%) este apropiată proporţiei cu dezvoltare dizarmonică cu deficit de greutate (12,16%)”, a transmis directorul DSP, dr. Marius Pîrcioagă. El informează că odată cu înaintarea în vârstă (de exemplu de la clasa I la clasa a IV-a) proporţia populaţiei cu dezvoltare dizarmonică cu exces de greutate scade.
Mai mulţi cu boli cronice
Evaluările medicale din colectivităţile de copii indică în 2011 o creştere a numărului de boli cronice, în rândul copiilor cu vârsta între 7-11 ani. Tot la această grupă de copii predomină viciile de refracţie şi viciile de postură. La copiii sub 4 ani predomină astmul bronşic şi hipotrofia ponderală manifestă (greutate corporală scăzută). La copiii între 4 – 6 ani predomină viciile de refracţie şi astmul bronşic, iar la copiii între 12-19 ani predomină obezitatea neendocrină şi viciile de postură, au informat inspectorii DSP.
Infecţii
În timpul triajului epidemiologic efectuat în ianuarie 2011 dintre 82.967 copii şi tineri examinaţi, 1.403 au fost identificaţi cu infecţii ale gâtului, pediculoză şi micoze. În aprilie anul trecut, triajul epidemiologic efectuate în grădiniţe şi şcoli a indicat faptul că dintre 69.881 de preşcolari şi şcolari examinaţi, 1060 aveau infecţii la gât, pediculoză şi micoze. La triajul de la începutul acestui an şcolar, au fost examinaţi 73.770 de preşcolari şi şcolari, dintre care 1.345 au fost depistaţi cu infecţii ale gâtului, pediculoză şi micoze.
Inspectorii sanitari spun că pe lângă examinarea periodică a copiilor din colectivităţi vor încerca să sprijine îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile de învăţământ.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!