Spitalele bihorene sunt în prag de colaps, iar cele din Oradea riscă să nu poată fi preluate de Primărie din cauza datoriilor acumulate. Casa de Asigurări de Sănătate Bihor are datorii către spitale în valoare de exact 20.837.288,55 lei. Această sumă figura ca datorie la 30 aprilie şi reprezintă serviciile medicale prestate de către spitale în februarie (3.453.734,69 lei) şi în martie (17.383.553,86 lei).
Inspectorii CAS Bihor au transmis că „debitul înregistrat de CAS Bihor către unităţile sanitare cu paturi se datorează achitării către spitale, la începutul acestui an, a sumei de 13.469.000 lei care reprezenta credite de angajament aferente anului 2009 cu termen de plată anul 2010”.
Cu alte cuvinte, la început de an CAS încă mai plătea pentru pacienţii trataţi anul trecut. În ultimul an, mai mulţi medici au declarat că şansa sistemului sanitar bihorean este închiderea spitalelor din judeţ, transformarea lor în ambulatorii şi puncte de laborator, dotarea serviciilor de urgenţă şi deblocarea posturilor pentru medicii în urgenţă şi reconfigurarea unităţilor cu paturi în câteva spitale din Oradea.
Faptul că CAS Bihor îşi plăteşte tot mai greu facturile către spitale îngrijorează întreaga lume medicală. Unii medici opinează că actuala subfinanţare a sistemului sanitar românesc va duce la insolvenţa spitalelor pe modelul fostelor fabrici româneşti care au fost date de stat gratis unor firme. Viitorul nu se anunţă roz dacă luăm în seamă faptul că inspectorii CAS Bihor susţin că debitele către furnizori se vor stinge „pe măsura alocării sumelor de la CNAS către CAS Bihor, sume obţinute din încasările la nivel naţional care se vor face la bugetul fondului unic de asigurări sociale de sănătate”.
Deja de ani de zile se tot vorbeşte despre descentralizarea sistemului sanitar, prin transferul managementului spitalelor către administraţiile publice locale. Însă, în condiţiile în care spitalele sunt tot timpul pe minus, cu datorii cronice ale caselor judeţene de asigurări de sănătate, e greu de crezut că acest transfer de la minister către primării, respectiv consilii judeţene, se va putea face cu adevărat vreodată.
Spitalele din Oradea
Deunăzi, primarul Oradiei se referea exact la această situaţie, prezentând un tabel ce sublinia dificultăţile financiare prin care trec spitalele din Oradea. „Acestea sunt date exacte, ce nu pot fi combătute”, sublinia Ilie Bolojan, arătând cu degetul spre datoriile pe care CAS Bihor le lasă pe capul spitalelor.
Cea mai grea situaţie e cea de la Spitalul Municipal Gavril Curteanu, care are de plătit către furnizori facturi de 4,4 milioane de lei. Din aceste facturi, 4,36 milioane trebuie decontate de către casa de sănătate. Lichiditatea rapidă a acestui spitale dă cu minus: -1,95 milioane de lei noi! Situaţia e grea şi la Spitalul TBC unde, în ciuda dificultăţilor financiare, managerul Octavian Cuc a ţinut să le plătească angajaţilor jumătate din al treisprezecelea salariu, în luna martie. „Domnul director a vrut să fie popular în rândul angajaţilor, însă nu are bani de medicamente!”, a remarcat primarul. Şi la acest spital, CAS are de plătit 2,5 milioane lei, iar lichiditatea spitalului e de -762.930 lei.
Maternitatea Oradea şi Spitalul de Neurologie au situaţii financiare mai stabile, însă şi aici CAS are de decontat 3,9, respectiv 3,5 milioane lei noi. La toate spitalele pomenite ponderea cheltuielilor cu personalul variază de la 64% (Municipal) la 73% (TBC).
În condiţiile în care CAS Bihor nu va reuşi să achite facturi în perioada următoare, spitalele sunt în pericol să fie „decuplate” de către furnizori (medicamente, întreţinerea aparaturii medicale etc.), cu consecinţe grave asupra sănătăţii publice.
C.C./O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!