Tinerii cu vârsta între 17 – 20 de ani de la Liceul de Arte şi Meserii au fost ieri beneficiarii unui program de evaluare a stării de sănătate iniţiată de Fundaţia Special Olympics România, care îl are pe jurnalistul Cristian Ţopescu în componenţa comitetului director.
Unul dintre reprezentanţii fundaţiei, Cătălina Ciornei, şef de lucrări la Catedra de Fiziologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti, a explicat că pe parcursul întregii zile s-a derulat o acţiune de evaluare a stării de sănătate a sportivilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice cu scopul final de a creşte cunoştinţele acestor tineri despre alimentaţia sănătoasă şi viaţa echilibrată, cu mişcare şi fără niciun fel de droguri (alcool, tutun, energizante etc).
Sport
În sala de sport a Liceului de Arte şi Meserii, profesori de sport de la Universitatea Oradea, printre care şi Dana Cristea, au coordonat o competiţie de baschet în rândul tinerilor elevi. Concursul a constat în susţinerea a trei probe: pasă la ţintă, de la distanţă mică, dribling pe 10 m, contracronometru, cu o singură mână şi aruncare la coş din şase puncte fixe. Fiecare probă a avut punctaj separat, în final fiind desemnaţi câştigătorii, iar ceilalţi competitori – felicitaţi pentru performanţele lor. De altfel, prof. Cristea a relatat că deşi aceşti copii au deficienţe de ordin intelectual şi fizic nu a sesizat că au întâmpinat dificultăţi majore în mânuirea mingii în timpul probelor de baschet.
În sala festivă a aceluiaşi liceu, tinerii au fost poftiţi să li se măsoare înălţimea, indicele masei corporale, masa osoasă, tensiunea arterială şi au fost întrebaţi despre stilul lor alimentar şi despre utilizarea cremelor de protecţie solare pe parcursul anului, indiferent de anotimp. Studenţii de la Medicină s-au ocupat de fiecare dintre cei 100 de tineri elevi măsurându-le înălţimea, tensiunea, nivelul calciului din oase şi au stat de vorbă cu ei. Acţiunea s-a derulat cu sprijinul mai multor medici profesori de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea: decanul dr. Gheorghe Bumbu, dr. Ligia Burtă, dr. Dorina Farcaş, dr. Lucia Daina, dr. Ligia Vaida şi dr. Ramona Suciu.
Concluzii
Prof. Ciornei a relatat că în timpul examinărilor efectuate de studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, unii tineri au fost depistaţi cu obezitate, alţii cu probleme de osteodensitometrie şi cu probleme de coloană vertebrală. Pe de altă parte, toţi reprezentanţii fundaţiei Special Olympics şi-au dat seama în timpul examinărilor că procesul de învăţământ de care au parte tinerii de la Liceul de Arte şi Meserii şi-a pus pe ei amprenta, astfel încât există şanse mari ca ei să îşi găsească o meserie după terminarea şcolii şi să trăiască decent. Datele vor fi centralizate şi se vor demara ulterior studii de cercetare, dar şi propuneri de proiecte pentru Ministerul Sănătăţii, care va fi solicitat să ţină cont de informaţiile de pe teren şi să încerce să ia anumite măsuri ce se vor impune în folosul copiilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice, care se pot integra în societate, dacă sunt ajutaţi.
Fundaţia şi-a început activitatea în 2003 şi de atunci au beneficiat de pe urma multiplelor acţiuni circa 2.000 de copii din ţară. Din 2008 fundaţia derulează programul Help Promotion, care a fost aplicat ieri şi la Oradea. În afara acestei discipline, reprezentanţii de la Special Olympics derulează şi alte acţiuni în cadrul altor discipline: fun fitness, special smiles, opening eyes, fit feet, healty hearing, a relatat directorul de programe Katharina Kiss.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!