De curând au fost promulgate modificări ale Legii nr. 145/2014. Acestea se referă, în cea mai mare parte, la eliminarea samsarilor din piețe și favorizarea micilor fermieri.
Conform noilor prevederi eticheta produsului trebuie confecționată dintr-un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil şi uşor de înţeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informaţiile necesare, suficiente, verificabile şi uşor de comparat.
Producătorii agricoli au obligaţia afişării la locul de vânzare a etichetei de produs, care conţine toate informaţiile, în timp ce administratorii pieţelor au obligaţia de a informa organele competente pentru verificarea activităţii de comercializare cu produse agricole, despre neafişarea la locul de vânzare, de către producătorii agricoli, a etichetei de produs.
Modificări
De asemenea, atestatul de producător trebuie să cuprindă informaţii privind numele, prenumele şi datele de identificare ale producătorului agricol, pe baza datelor din registrul agricol. Valabilitatea atestatului de producător este de şapte ani de la data emiterii. Tot o valabilitate de şapte ani va avea şi carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Se pot emite, la cerere, mai multe carnete de comercializare.
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol conţine şapte file. Filele se completează cu datele privind identitatea producătorului agricol ca titular şi, după caz, a soţului/soţiei, rudelor/afinilor până la gradul II, informaţiile din fiecare an de valabilitate privind suprafeţele cultivate şi structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartofi, cereale, oleaginoase, viţă-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masă, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care să reflecte grupele de produse vegetale/grupele de animale stabilite precum şi producţiile estimate a fi destinate comercializării, sunt semnate de primar şi rămân nedetaşabile la carnet.
Eliberarea de către primar a atestatului de producător şi/sau a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, cu încălcarea dispoziţiilor prezentei legi se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 30.000 lei.
În cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte şi semnalizate corespunzător, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinători ai unui atestat de producător şi ai unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din propria fermă/gospodărie.
Procentul de alocare a spaţiilor de vânzare este de minimum 40% din totalul spaţiilor de comercializare existente; temporar, în perioada decembrie – martie, în situaţia nesolicitării şi neocupării structurilor de vânzare de către producători, acestea pot fi alocate şi comercianţilor, urmând să fie eliberate la solicitarea unui producător agricol în termen de 24 de ore. JB-S.D.
Pasibili de sancţini usturătoare
Transportul de produse agricole efectuat de către producătorii agricoli persoane fizice de la locul de deţinere la locul de comercializare şi desfacere a mărfii, fără documente, se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.
Organizarea de spaţii de vânzare în cadrul structurilor de vânzare cu amănuntul din zonele publice, cu nerespectarea de către administratorii pieţelor a prevederilor legii se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 45.000 lei.
Închirierea sau desfăşurarea activităţilor în spaţiile care nu respectă cerinţele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 22.500 lei.
Neafişarea de către producătorii agricoli a etichetei de produs se sancționează cu avertisment sau amendă de la 100 lei la 500 lei.
Desfăşurarea activităţilor de valorificare a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu deţin un atestat de producător valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 22.500 lei.
Nerespectarea de către administratorul pieţei a prevedrii potrivit căreia trebuie să supravegheze afișarea documentelor de către producătorii agricoli se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!