Organizarea de piețe volante în cartiere și în centrul orașului e unul dintre proiectele pe care opoziția PSD-istă din Oradea insistă mult, subliniind nevoia acestora prin faptul că administrația publică liberală duce o politică de desființare a piețelor agroalimentare.
[eadvert]
Mai nou, pesediștii și-au adus alături mai mulți producători bihoreni, cu ocazia depunerii proiectului lor de hotărâre la Consiliul Loca Oradea. A rezultat o conferință de presă pe treptele instituției, cu coșuri cu legume, fructe, cârnați și brânzeturi, pe treptele primăriei. În esență, cererea lor e simplă: organizarea de piețe volante în toate centrele de cartier din oraș, pentru a aduce la un loc producătorii și cumpărătorii orădeni, fără intermediari.
În replică, puterea liberală a avut pe ordinea de zi a ședinței din această săptămână, un proiect de hotărâre pentru organizarea unei unice piețe volante, organizată sâmbăta, în Piața Unirii.
Aceasta va fi organizată în cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, administrațiile publice locale din municipiile Beiuș și Marghita, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune și Asociația agricultorilor din Valea Ierului.
„În Oradea, acest târg va fi organizat în fiecare sâmbătă, începând din data de 15 iulie. În acest parteneriat intră inclusiv Asociația Agricultorilor din Valea Ierului care se va ocupa de organizarea pieței volante cu produse tradiționale și locale. Acest parteneriat în principal a fost încheiat pe o perioadă de un an de zile, iar târgul va avea loc în zona centrală a orașului, mai exact în Piața Unirii”, a explicat, într-o conferință de presă, primarul Florin Birta.
Evenimentul ar urma să preia sloganul de pe food-truckurile consiliului județean, „Produs în Bihor”, iar bugetul a fost stabilit la 15 mii euro.
La aceste evenimente vor putea participa producători din toate regiunile Bihorului ce vor aduce produse agroalimentare locale de tipul preparatelor din carne și lapte, ouă, pește, uleiuri presate la rece, legume și fructe, produse de patiserie, miere și produse apicole, țuică și vin, obținute de producătorii bihoreni prin valorificarea materiei prime locale.
„Nu spune nimic”
În plenul Consiliului Local Oradea, propunerea a fost criticată de opoziția PSD.
„Proiectul nu prea spune nimic. Ni se aduce la vot un material care nu spune ce trebuie făcut, cine, unde și cum va face. Practic, e o declarație de intenție care nu are nimic practic. Nu prevede cum ar putea alte asociații să participe la această asociere, se impune din start o singură asociație ca participant. Vă reamintesc că aveți depusă de săptămâna trecută o propunere de hotărâre în care sunt precizate foarte clar locații, perioade de desfășurare, un minim necesar”, a spus Liviu Popa Sabău.
Casa de cultură din Episcopia, depozit de legume-fructe
UDMR a protestat, în acest context, față de transformarea clădirii fostei case de cultură din Episcopia Bihor în depozit de legume-fructe, în beneficiul acestui târg. „O casă de cultură care era funcțională acum 7 ani, folosită de comunitatea din Episcopia Bihor, în momentul de față va fi degradată să funcționeze ca depozit de legume și fructe. Eu nu am mai văzut așa ceva în nicio strategie, nici a municipiului Oradea și nici a Consiliului Județean Bihor. Ideea în sine vine de la dl Csomortany, consilierul dlui Bolojan. Acest proiect aparține unui proiect transfrontalier, de care pot vorbi foarte mult. E bine că aceste food truckuri au ajuns în Bihor și sunt folosite la evenimente. Acest punct e revoltător, o casă de cultură nu poate deveni depozit”, a intervenit Szabo Jozsef.
El a mai spus că primăria are la Piața Cetate depus proiect pentru depozit de legume fructe, „trebuia folosit acela dacă voiați să ajutați producătorii din județ. Dar nu, noi intrăm într-o casă de cultură”.
Colegii săi de partid au observat chiar, că „nu poți intra pe stradă, cu mașină mare, că e o singură bandă”.
Și altele?
În online, propunerea primăriei a fost primită cu entuziasm, dar au fost și orădeni care au cerut o piață de acest fel și în Ioșia sau în Piața București, în zona Gării. De asemenea, alții au observat că locația nu ar fi potrivită pentru că nu asigură accesul auto producătorilor.
Trimite articolul
XPe porfirul cel frumos sa faci piata ?? ioioioi ce blasfemie!
O sa fie primita cu entusiasm, pana vor vedea preturile.
Eu unul boicotez absolut tot ce e in piata craparii, nu am consumat si nici nu voi consumea vreodata ceva de la terasele de acolo, iar de piatza paiatza ce sa mai vorbesc.
Nein, danke.
-
Eu boicotez tot ce face pemeo in general
Lasa ca anul viitor se vor schimba lucrurile, doar trebuie sa punem stampila unde trebuie, adica pe rosu-
Nu doar pe rosu. Pe orice altceva! Doar astia NU
-
Edilii si funcționarii vor sa fie privati pe bani publici si chiar sunt .Cu totii au fost falimentari in firmele lor proprii de aceea s-au angajat in sistemul public .Pur si simplu nu au viziune ,nu sunt buni organizatori si nici nu asculta.
.Ati esuat .Nici salariile voastre nu vrem sa le mai platim pentru ca nu le meritati.Sa va fie rusine.
va fi si alba neagra in targ ?