Zece noi puncte de trecere a frontierei (PTF) între România şi Ungaria vor fi inaugurate sâmbătă, 18 februarie, în judeţele Bihor, Satu-Mare, Arad şi Timiş. În Bihor punctele de trecere se află în comunele Roşiori (trecând prin satul Mihai Bravu), Toboliu (sat Cheresig) şi Şimian (sat Voivozi). Deocamdată, aceste PTF-uri vor fi permanente, urmând să fie deschise săptămânal doar sâmbătă, între orele 10 şi 18.
Se vor permanentiza cu timpul
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, subliniază că, din martie, două din cele 10 PTF vor deveni permanente, pe timp de zi. Cele două vor fi alese în funcţie de traficul transfrontalier din această perioadă. Pasztor a subliniat că trecerea frontierei pe la Roşiori poate fi o alternativă la Vama Borş, iar ruta Oradea – Debreţin, cu trecerea frontierei pe la Roşiori, poate fi scurtată cu aproximativ 16 kilometri. „Mi-aş dori ca măcar un PTF permanentizat să fie în Bihor. De aceea, aviz celor care ar vrea să treacă pe la Roşiori, pentru că scurtăm drumul Oradea – Debreţin şi ca timp şi economisim carburant”, subliniază Pasztor.
Pe fonduri transfrontaliere au fost cheltuiţi 71 milioane de euro cu construirea drumurilor pentru aceste noi PTF. Pasztor anunţă că cei doi miniştri de Externe, ai României şi Ungariei, se vor întâlni săptămâna viitoare, în Ungaria. Cum aceste PTF nepermanente nu dispun de infrastructură proprie (clădire, toaletă), partea maghiară s-a angajat să vină pe graniţă cu maşini multifuncţionale, cu ajutorul cărora se vor verifica actele şi vor servi şi ca posibitate pentru cei ce au nevoie urgentă la toaletă. Ulterior, Pasztor a informat că şi Poliţia Română de Frontieră va deplasa la noile PTF maşini.
„Noi am cerut o deschidere permanentă a acestor puncte de trecere a frontierei, pe timpul zile. Dar compromisul este acesta. Însă evoluăm, înaintăm. Interesul este să aerisim circulaţia tranfrontalieră”, informează Pasztor.
Cine e încurajat să treacă graniţa prin PTF nepermanent?
Poliţia Română de Frontieră îi încurajează să treacă graniţa prin noile PTF nepermanente îndeosebi pe localnici şi pe locuitorii din judeţul de frontieră. Însă, legal vorbind, nu se pot face discrimări la frontieră între cetăţenii români, maghiari sau alte cetăţenii, indiferent de domiciliul acestora, dacă nu au interdicţia de a părăsi ţara şi nu se constată alte probleme cu documentele acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!