Povestea acestor 10 elevi avea să înceapă în luna octombrie a anului trecut, când un mail intra în căsuța poștală electronică a liceului în care aceștia învățau, o invitație de participare la un concurs național de robotică. Probabil că mailul a ajuns exact unde trebuia, pentru că, pe loc, profesoara de informatică Simona Crișan, mentorul acestei echipe, a decis că este o oportunitate pentru elevii ei de a se afirma. Și astfel avea să se nască o frumoasă echipă, sub îndrumarea profei de info’, ba mai mult de atât avea să se scrie o poveste despre creativitate, simț practic și rațiune, povestea familiei lui SAM.
Înscriși în cadrul competiției elevii aveau să construiască un robot capabil să realizeze operațiuni motrice, din materialele și cu ajutorul instrumentelor oferite de organizatorii competiției, iar mai apoi să construiască o întreagă campanie de promovare a produsului finit. Zis și făcut. Bine organizați, cei 10 au știut numaidecât cum să-și împartă task-urile, așa încât munca să devină o plăcere, iar mai presus de atât, domeniul cibernetic să le devină pasiune. Povestea lor poate fi rezumată de cele peste 6 ore zilnice petrecute în laboratorul de informatică al liceului, aflați sub îndrumarea profesoarei Simona Crișan dar și a celor doi mentori, profesori de matematică în cadrul aceleași instituții de învățământ, Manuela Coroiu și Tuculia Florin.
Cu umerii plecați înainte, așa au pornit la drum tinerii către faza regională de la Timișoara, în 3 martie, unde, au fost întrebați dacă în orașul Ștei, de unde vin, au acces la internet. Au avut nevoie de câteva minute doar pentru a demonstra mai mult de atât, obținând locul 3 din cele 18 echipe care au luat parte la concurs. S-au întors acasă mult mai motivați, plini de curaj și putere da a duce la bun sfârșit propria lor creație, robotul SAM. Au început totodată o întreagă muncă de promovare, pentru că proba finală, care va fi la București între 23-25 martie, va presupune nu doar realizarea robotului, cât un întreg cumul începând de la concepție, producție, finanțare și promovare. Mici antreprenori în domeniul ciberneticii, i-am putea numi pe cei 10 în doar câteva cuvinte.
De obicei, mulți dintre noi sunt reticenți atunci câd vine vorba de avans tehnologic, pentru că ne prea sperie ideea că o dată cu această dezvoltare, omul ar putea coborî pe o treaptă secundară. Ei bine, povestea acestor 10 elevi a demonstrat contrariul. Aici s-a legat o adevărată familie, un grup omogen care a știut să comunice constructiv și eficace pentru a-l crea pe SAM. Nu vorbim doar de tehnică și materie, cât mai mult de atât, vorbim de relaționare, creativitate, imaginație și conexiune la nivel uman între cei care reprezintă viitorul.
Au ales România
În spatele lor a stat și va sta cea care le amintește mereu că au aripi și că trebuie să zboare, profesoara de informatică, Simona Crișan, cea care a crezut în ei de la bun început și care a rămas impresionată de curajul, de devotamentul și de dorința tinerilor de a se implica, de faptul că și-au depășit barierele și limitele pe care le aveau până atunci. Interesant este că cei 10 info-matematicieni au ales să-și continue studiile în România, în centre universitare ca Timișoara sau Cluj-Napoca, pentru că, încă mai au încredere în sistemul de învățământ autohton și pentru că își doresc să fie ei parte din schimbarea ce fiecare dintre noi vrea să o vadă în lume.
La București vor fi prezente 90 de echipe din toate colțurile țării, iar robotul șteian SAM alături de cei care l-au creat este pregătit să arate ce poate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!