În perioada 18 – 24 mai 2015, la Şuncuiuş, judeţul Bihor, pe defileul Crişului Repede, va avea loc a 3-a ediţie a Stagiului de Tehnica Speologiei Alpine şi Medicină Montană.
Pe durata a şase zile, participanţii vor beneficia de Stagiul de Tehnica Speologiei Alpine (iniţiere în TSA şi TSA 1) curs susţinut de monitori acreditaţi ai Federaţiei Române de Speologie şi realizat prin Asociaţia Română de Educaţie Speologică (ARES). Cei care vor absolvi acest curs vor primi brevetul TSA1 (primul nivel de formare şi instruire în domeniul tehnicilor de salvare în mediul speleal).
De asemenea, zilnic vor avea loc prezentări, cursuri şi aplicaţii practice medicale, toate legate de specificul prezentat. Aceste cursuri şi prezentări vor fi susţinute de medici cu experienţă în domeniul salvărilor din mediul speleal.
În marea majoritate a situaţiilor de salvare în zona montană întreaga acţiune de salvare este încredinţată Serviciilor Salvamont, aceştia evacuând şi transportând victimele până la un punct de întâlnire cu echipele medicale de intervenţie.
În cazul pacientului critic, care necesită mijloace avansate de susţinere a funcţiilor vitale, intervalul de timp necesar joncţiunii cu echipele medicale poate fi prea lung.
Dacă din punctul de vedere al aspectelor tehnice există o bază de formare a personalului specializat, din punct de vedere al asistenţei medicale de urgenţă România se află la început de drum.
Prin organizarea STEAMM, se pun bazele unei şcoli de medicină montană şi se creează un cadru profesionist pentru dezvoltarea aptitudinilor şi cunoştinţelor necesare desfăşurării acţiunilor de salvare în situaţii speciale. Îmbinarea formelor de pregătire destinate însuşirii tehnicilor de salvare montană cu aprofundarea cunoştinţelor medicale, orientate mai ales spre situaţiile speciale, va permite să se facă un prim pas spre conturarea a ceea ce trebuie să însemne acţiunile de salvare modernă în zonele montane şi alte situaţii speciale.
Condiții de participare recomandate:
1. În cazul medicilor rezidenţi este recomandat să fie cel puţin în anul 3 de rezidenţiat.
2. Cunoaşterea in extenso a „ERC Advanced Life Support Guidelines 2010” este obligatorie.
3. Condiţie fizică satisfăcătoare/ bună – având în vedere condiţiile în care se desfăşoară stagiul TSA 1
4. Stare de sănătate care să permită acest gen de activitate susţinută – dovedită printr-o formă de certificare medicală (adeverinţă medicală din partea medicului de familie)
5. Asigurare medicală (de accident, de viaţă, etc.) cu clauză pentru activităţi montane
6. Capacitate de a lucra în echipă chiar şi alături de persoane necunoscute.
7. Capacitatea de a desfăşura o activitate fizică susţinută, chiar dacă nu foarte intensă
8. Deschiderea către acest tip de activităţi sau acţiuni de salvare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!