La împlinirea vârstei standard de pensionare, pentru limită de vârstă, prin Ordin al Inspectorului Şef al ISU “Crişana” al judeţului Bihor, plutonier adjutant şef Gyori Liviu, subofiţer operativ principal, instructor în cadrul Centrului de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă, a fost trecut în rezervă cu drept la pensie cu data de 16 septembrie 2014. Activitatea profesională a plutonierului adjutant şef Liviu Gyori este legată de SMURD Bihor încă din anul 1994, când se puneau bazele acestui serviciu de urgenţă, subofiţerul având, timp de 17 ani funcţia de comandant echipaj de descarcerare în cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea şi ulterior, de instructor în cadrul Centrului de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor.
O carieră împresionantă
De-a lungul întregii cariere, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori s-a remarcat în mod deosebit prin profesionalism, devotament şi dragoste faţă de semeni, calităţi concretizate în salvarea multor vieţi omeneşti pe parcursul celor peste 10000 de intervenţii de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat, la care a participat. Peste 10000 de situaţii de urgenţă în care pompierul militar Gyori Liviu a luptat cu secundele, făcând tot ceea ce a fost posibil din punct de vedere profesional şi uman, de multe ori punându-şi viaţa în pericol, pentru ca alţii să poată trăi.
În anul 2007, plutonierului adjutant şef Liviu Gyori i-a fost oferit “ Premiul de Excelenţă pentru acte de curaj” de către Primăria Municipiului Oradea, iar în anul 2013, i-a fost acordată, de către Instituţia Prefectului Judeţului Bihor, “Diploma de excelenţă pentru profesionalism şi devotament arătat în situaţii de urgenţă”, o recunoaştere binemeritată a neobositei sale activităţi în sprijinul vieţii.
În calitate de instructor în cadrul Centrului de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana”, subofiţerul a participat la instruirea unui număr de aproximativ 936 paramedici din 16 judeţe, imprimând în formarea profesională a acestora, pe lângă vasta sa experienţă şi cunoştinţe profesionale, pasiunea de a se pregăti continuu, metodic şi responsabil pentru salvarea vieţilor omeneşti.
În anul 2013, cu aceeaşi energie ca la începutul carierei şi cu peste două decenii de experienţă profesională, subofiţerul şi-a condus echipa pe prima treaptă a podiumului la Competiţia Naţională de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat, la proba “Acordarea Primului Ajutor Calificat”, iar în acest an, înainte cu câteva zile de a se pensiona, în cadrul aceluiaşi concurs, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori a urcat pe cea de a doua treaptă a podiumului la ambele probe, alături de fiul său şi de ceilalţi patru membri ai echipei Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” .
Recunoaştere şi apreciere
Sâmbătă, în cadrul şedinţei festive ocazionate de sărbătorirea “Zilei Pompierilor din România”, plutonierul adjutant şef Liviu Gyori a trăit emoţiile unui moment special, în care au fost reamintite faptele sale de curaj, rezultatele profesionale deosebite obţinute de-a lungul carierei, eforturile pe care nu a pregetat să le depună, perseverenţa şi îndârjirea cu care a luptat pentru protejarea vieţii, subliniindu-i-se totodată, calităţile umane de mare valoare care au constituit premisa desăvârşirii profesionale. Inspectorul şef al ISU “Crişana”, General de brigadă dr. Ioan Baş i-a mulţumit pentru sârguinţa şi devotamentul cu care a slujit instituţia, timp de peste 20 de ani, de la începuturile SMURD Bihor, reuşind, şi în acea perioadă, cu echipamente şi accesorii de descarcerare care azi par rudimentare, să intervină eficient, salvând vieţi şi schimbând destine. Adresându-i-se omului, angajatului şi camaradului Liviu Gyori, inspectorul şef a afirmat: “ Eu vă asigur că numele dumneavoastră va dăinui în vocile noastre şi ale multor colegi din întreaga ţară. Veţi beneficia mereu de înalta noastră apreciere: aţi fost şi sunteţi un om şi un camarad de excepţie, un profesionist desăvârşit.”
Referindu-se la activitatea desfăşurată de plutonierul adjutant şef Liviu Gyori, coordonatorul UPU/SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea a precizat “ Liviu Gyori, în aceşti peste 20 de ani, a fost în mijlocul activităţii a ceea ce a însemnat SMURD, de la începuturile SMURD Bihor şi practic, a contribuit cu fiecare secundă a vieţii sale la evoluţia acestui serviciu. De aceea, SMURD Bihor categoric poartă amprenta lui şi categoric a reuşit să transmită o parte din caracterul său puternic, acestui serviciu.”
Momentul a culminat cu citirea Mesajului Secretarului de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, în care domnia sa, referindu-se la plutonierul adjutant şef Liviu Gyori, preciza “Astăzi, probabil, este cel mai experimentat paramedic din sistemul de urgenţă, nu atât prin numărul anilor, cât mai ales prin activitatea deosebită pe care a desfăşurat-o. În primul rând este pompier, dar în acelaşi timp, a fost şi membru al echipei de descarcerare, paramedic sau formator, el este în esenţă un salvator care prin profesionalismul de care a dat dovadă, a constituit unul din pilonii pe care se poate sprijini un sistem… Suntem convinşi de faptul că, la fel ca şi alţi colegi ai săi, a văzut suferinţa umană sub toate formele ei. Suntem convinşi de faptul că s-a străduit cât a putut de mult să lupte împotriva acestei suferinţe. Suntem convinşi de faptul că, de cele mai multe ori, a avut nevoie de toate resursele fizice, mentale şi profesionale pentru a realiza acest lucru…. Liviu Gyori, astăzi, cu tot respectul pe care vi-l datorăm pentru ceea ce aţi reprezentat în aceşti peste douăzeci de ani, suntem mândri că am fost alături în acest efort comun. ”
Alături de mesaj, Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat i-a dăruit subofiţerului un echipament special, ce poartă semnul consideraţiei şi recunoştinţei “Părintelui SMURD” şi al Inspectorului Şef al ISU “Crişana”. Cu o experienţă profesională admirabilă şi o vechime în SMURD neegalată încă, cu peste 10000 de intervenţii la care a participat, numeroase vieţi salvate şi peste 930 de paramedici formaţi de dumnealui, modest, demn, plin de umanitate şi tăcut, ca şi cum tragediile pe care le-a văzut şi situaţiile pe care le-a trăit ar fi spus deja prea multe, plutonier adjutant şef Liviu Gyori a ieşit la pensie, dar rămâne în continuare pentru toţi cei care l-au cunoscut şi pentru cei pe care i-a salvat sau ajutat în peste două decenii: un Salvator, “Pompier Salvator”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!