Update! Copilul de 5 ani a fost detubat și se simte mai bine.
Joi la amiază, copilul, aflat la spital, a fost detubat și era un pic mai bine. Surse ne-au spus că acest caz este șocant pentru faptul că nicio persoană dintre cele aflate la ora respectivă în ștrand nu a sărit în ajutorul pompierului care lupta pentru viața copilului, dar că unii oameni prezenți acolo urmăreau efectuarea manevrelor de pe margine și comentau.
Evenimentul respectiv s-a petrecut miercuri după-masă, în jurul orei 18:30, la Ștrandul din Beiuș. Viața unui copil de 5 ani a fost salvată de sergent major Țifra Valentin Dănuț, subofițer în cadrul Secției de Pompieri Beiuș. Valentin se afla în timpul liber și era așezat la o masă din incinta ștrandului, când a auzit un bărbat strigând că „este un copil mort aici!”.
A plonjat peste mese și scaune
Valentin l-a observat pe bărbat îndepărtându-se de locul în care-l descoperise pe copil și a plonjat peste mese și scaune și a ajuns în câteva clipe, la băiețelul de cinci ani care zăcea inert, pe fundul unui bazin pentru adulți.
L-a readus la viață
După ce l-a scos pe marginea bazinului, Valentin l-a resuscitat pe copilul de cinci ani care se afla în stop cardio-respirator și a reușit să-l readucă la viață.
„După ce l-a evacuat rapid pe marginea bazinului, constatând că minorul nu respira și nu avea puls, aflându-se în stop cardio-respirator, subofițerul a procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare, reușind în câteva minute, să-l readucă la viață. Pompierul a continuat să-i acorde copilului toate îngrijirile necesare până la sosirea unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, care l-a predat ulterior echipajului care încadrează elicopterul SMURD, băiețelul fiind transportat, în viață, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea”, a transmis maior ISU Crișana, Camelia Roșca.
Pompierii bihoreni atrag pe această cale, din nou atenţia tuturor părinţilor, bunicilor şi tutorilor legali ai minorilor, asupra consecinţelor tragice ale unor astfel de evenimente, provocate de cele mai multe ori de neglijenţă sau de o clipă de neatenţie, reamintindu-vă totodată, următoarele măsuri de protejare a vieții copilului dumneavoastră.
Ce obligații ai dacă îți duci copiii la ștranduri sau piscine
– Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;
[eadvert]
– Urmăriţi continuu, comportarea copiilor în apă: nu citiţi, nu vă uitaţi la televizor, nu vă jucaţi pe telefon în timp ce copiii sunt în apă şi nu vă întoarceţi nici o clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu înota;
– Echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;
– Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor;
– Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;
– Explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate ( râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante ori în locurile în care s-au produs anterior incidente: barajul de la Tileagd, canalul colector de la Boiu, apele Crişului Repede, Crişului Negru, respectiv Lacul Sântion), iar în cazul ieşirilor acestora „la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact ;
– Intervenţia de urgenţă în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieţi, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochiisticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.
Trimite articolul
XBravo Țuțu!!
Toata stima, adevarat erou pentru fapta pe care putini dintre noi am fi in stare sa o facem. Domnule Valentin, suntem mandri de Dumneavoastra.
Felicitări domnule Valentin!! Sa va dea Dumnezeu sanatate si tot ce va doriti in viata. Genul asta de oameni trebuie promovați în coordonarea echipelor operative. Sunt oameni care fac ce fac din pasiune si in momente critice nu ezita sa intervină. Încă o dată mulțumim!