„Corespondenţa cu organele guvernamentale despre PET/CT – promisiuni şi în continuare?” – această întrebare a caracterizat aniversarea unui an de existenţă a Centrului de diagnostic Pozitron PET/CT. Întrebarea a fost adresată de către reprezentanţii centrului, în numele lor şi al pacienţilor cu cancer şi alte afecţiuni delicate, în speranţa că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor binevoi să finanţeze măcar în parte cazurile grave, pentru a salva vieţi omeneşti.
Tombor Balint, directorul PET/CT, a amintit că, spre deosebire de centrul-mamă din Ungaria, în România, guvernanţii doar au promis susţinere financiară pentru ca bolnavii să beneficieze gratuit sau cu o contribuţie rezonabilă examinările PET/CT.Tombor şi dr. Oreste Straciuc au informat că cei 400 dintre cei 600 de bolnavi care le-au trecut pragul în primul an de la înfiinţare au întâmpinat mari greutăţi fiindcă suma aferentă investigaţiei (1000 Euro, la fel ca în Ungaria) este prea mare, iar unii şi-au luat chiar credite ca să poată să se examineze.
Promisiuni noi
Cum în Bihor, în judeţele limitrofe şi în general în România, incidenţa cazurilor oncologice este într-o creştere alarmantă, aceste investigaţii ar ajuta medicii să pună diagnostic corect şi să ofere tratament exact sau, după caz, să infirme supoziţiile unor tumori canceroase.
Unul dintre bolnavii prezenţi la aniversarea de un an a PET/CT a declarat că este recunoscător doctorilor de la PET/CT pentru că pe baza investigaţiei efectuată aici se simte bine. Pacientul spune că în secţia de oncologie a Spitalului Judeţean sunt foarte mulţi bolnavi care ar putea fi salvaţi prin aceste investigaţii.
Prezenţi la aniversare, dr. Marius Pârcioagă, şeful Direcţiei Sanitare şi dr. Mircea Nasta, de la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, au promis că, în câteva zile, vor putea să informeze despre demersurile clare pe care le vor face la Bucureşti, cu scopul de a obţine susţinere financiară pentru investigaţiile PET/CT.
Amintim că la inaugurarea Centrului, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precum alţi politicieni de vază ai urbei, au promis că vor găsi soluţii pentru ca pacienţii oncologici să nu plătească investigaţiile. Însă niciunul dintre ei nu şi-a onorat promisiunea, dovadă că la PET/CT nu au acces mulţi bolnavi şi prin urmare ei sunt condamnaţi chiar la moarte.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!