Instanța a constatat că faptele pentru care fostul lider liberal a fost investigat de procurorii DIICOT Oradea s-au prescris. O decizie similară a fost luată și în cazul altor cinci inculpați în același dosar, printre care și Marius Batin, un fost ofițer SRI, care a fost angajat din 2008 până în 2012 în cadrul administrației județene și care a fost acuzat de complicitate la evaziune fiscală.
[eadvert]
Totuși, cinci din cei șase inculpați, printre care și Voloșeniuc și Batin, au fost obligați să achite aproape 1,5 milioane de lei impozite și taxe pentru facturile fictive înregistrate în contabilitatea unor firme. Sentința Tribunalului Bihor nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunțare.
Circuit evazionist cu 26 de firme
Publicată pe portalul Rejust, hotărârea judecătorească detaliază modul în care Marius Batin și un maramureșean, Nicolae Marc, ar fi pus la punct un stufos circuit evazionist.
Investigațiile procurorilor DIICOT Oradea au arătat că, începând cu anul 2009, Marius Batin ar fi înfiinţat opt societăţi comerciale cu comportament fiscal atipic – pe scurt, firme fantomă – care erau înregistrate pe numele unor persoane cu o stare materială precară. Pentru aceste societăți, fostul ofițer SRI era singurul care avea specimen de semnătură la bancă și tot el ar fi ridicat banii din conturile firmelor, au reținut judecătorii.
Societățile în cauză, alături de alte 18 de același tip, înființate ulterior, ar fi fost folosite de Batin și de Nicolae Marc, între 2009 și 2012, pentru a emite facturi fictive care atestau achiziții de mărfuri sau servicii, în realitate neefectuate. Beneficiare ar fi fost firmele unor oameni de afaceri care urmăreau în acest fel să diminueze obligațiile fiscale – TVA și impozit pe profit – pe care le datorau bugetului de stat.
„Cei doi inculpaţi, în schimbul unui comision, au înlesnit, prin livrarea de facturi fictive, comiterea infracţiunii de evaziune fiscală de către reprezentanţii societăţilor beneficiare. (…) S-au comportat ca administratori de fapt ai societăţilor cu comportament tip «fantomă», reprezentând în mod direct aceste societăţi, în relaţiile cu beneficiarii actelor de evaziune fiscală”, se arată în rechizitoriul DIICOT, menționat în hotărârea Tribunalului Bihor.
Judecătorii au observat că fostul ofițer, devenit jurist în cadrul Consiliului Județean Bihor, ar fi retras din conturile societăților fantomă banii plătiți de beneficiari în baza facturilor fictive și îi restituia acestora, „mai puțin un comision, adică un procent din valoarea TVA-ului; acest comision era practic câștigul inculpatului (Marius Batin – n.n.) pentru ajutorul dat societăților beneficiare.”
Magistrații au stabilit că Batin ar fi emis 332 de astfel de facturi, iar Marc – 360. Valoarea totală a prejudiciului a fost calculată la 3,6 milioane de lei, din care au fost recuperate aproape două treimi.
Voloșeniuc: „recunosc și regret”
Unul dintre cei care au folosit facturi fictive emise de firmele fantomă care ar fi fost controlate de Marius Batin și Nicolae Marc a fost ex-vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Dumitru Voloșeniuc.
Într-o declarație dată în cursul urmăririi penale, acesta a recunoscut că, în 2010, având nevoie de bani pentru investiții în rețeaua de cablu TV pe care firma sa o deținea în zona Aușeu – Vadu Crișului, dar și pentru a scădea cuantumul TVA pe care îl avea de plătit, a decis să introducă în contabilitatea societăţii facturi false. În acest scop a ajuns la un acord cu Batin, care era atunci şef al Corpului de control al preşedintelui CJ Bihor din acea perioadă, Radu Țîrle. Astfel, firma lui Voloșeniuc ar fi plătit o factură de 37.000 de lei emisă de o societate fantomă, iar câteva zile mai târziu Marius Batin i-ar fi adus banii înapoi, minus comisionul său, situat între 3% și 5% din valoarea facturii.
După un timp, având nevoie de mai mulți bani cash, „vicele” Consiliului Județean a discutat din nou cu Batin. ”Am primit de la acesta un contract și o factură din care rezultă faptul că (…) a livrat societăţii administrate de mine cantitatea de 41.250 de metri liniari de fibră optică, în valoare de 978.499,50 de lei. (…) Plata acestei facturi am făcut-o integral din banii societăţii administrate de mine prin transfer bancar în contul indicat în factură, în mai multe tranşe. După fiecare plată, la câteva zile, (Batin – n.n.) îmi aducea banii cash, minus comisionul său”, a relatat Dumitru Voloșeniuc în fața anchetatorilor.
A mai urmat o factură fictivă de peste 600.000 de lei, din care au fost achitați 15.500 de lei, restul fiind stornat cu justificarea că reprezintă lucrări neexecutate. ”Recunosc și regret comiterea infracțiunii de evaziune fiscală reținută în sarcina mea și stărui în continuare să acopăr integral prejudiciul produs în cauză”, și-a încheiat declarația fostul vicepreședinte al CJ Bihor.
Fapte prescrise
În acest dosar, Tribunalul Bihor a aplicat deciziile Curții Constituționale în ceea ce privește prescripția răspunderii penale și a dispus încetarea procesului penal față de toți cei șase inculpați: Marius Batin, Nicolae Marc (ambii acuzați de complicitate la evaziune fiscală), Dumitru Voloșeniuc, Vasile Trip, Florin Hurgoi și Dionisie Coita (ultimii patru fiind inculpați pentru evaziune fiscală). Instanța a constatat că faptele pentru care aceștia au fost trimiși în judecată s-au prescris între 2019 și 2022.
Cu excepția lui Trip, ceilalți au fost obligați să achite Fiscului un total de aproape 1,5 milioane de lei, taxe și impozite. Din această sumă, Dumitru Voloșeniuc are de plătit, în solidar cu Marius Batin, cu puțin peste 178.000 de lei.
Trimite articolul
XCea mai coruptă instituție din România este instituțiile tribunalelor. Procurori și judecători lasă să scape prin prescripție. Tot ei au salarii colosale și nu contribuie cu nimic la casa de pensii și tot ei sunt privilegiați cu pensiile nesimțite. Se pare că revoluția sa făcut pentru această clasă socială!
Asta i tara aceasta corupta,amânam procesele pana la prescriptie si mai vrem pensii speciale,toate trebuiesc taiate,iar cui nui convine ii invit sa lucreze in mediul privat cu salariu minim pe economie, bafta
Justitia ucide!
Militia ucide!
Sistemul ucide!
Anti justitie#
Anti militie#
Anti sistem#
Ce fel de indivizi infractori sunt aceștia care au ocupat funcții publice vice la Cj și securiști care vor si au pensii speciale, iar justiția ii scoate curați ca lacrima, este ceva inadmisibil cum s-au tergiversat procesele că sa se prescrie faptele, asta fac uni judecători deși decizia forurilor europene este că astfel de fapte nu se prescriu.