Concret, moștenitorii foștilor proprietari ai castelului ar urma să cedeze imobilul unei organizații, care își propune să amenajeze o unitate de tip medico-social, destinat copiilor. După 10 de ani de procese între primărie și urmașii foștilor proprietari, clădirea și parcul din fața acesteia au fost restituite în natură moștenitorilor, iar zona din spatele castelului, cunoscută printre localnici drept parcul dendrologic, a rămas în proprietatea orașului. Moștenitorii castelului au încercat timp de mai mulți ani să găsească un cumpărător. Când un potențial cumpărător, care dorea să amenajeze un centru comercial, și-a manifestat intenția de a demola castelul, Primăria Valea lui Mihai s-a opus și a anunțat că nu va emite un aviz de demolare. Potențialul cumpărător a renunțat la tranzacție.
Pentru a evita situații similare, primăria a inițiat demersurile pentru a obține statutul de monument istoric pentru respectiva clădire, fapt care nu ar mai fi permis o eventuală demolare. Începând din 2011, clădirea a fost lăsată în paragină. Până de curând, când a apărut o organizație care ar urma să cumpere castelul. Conform primarului Karsai, castelul din Valea lui Mihai a fost salvat doar datorită opoziției primăriei față de intențiile de demolare ale celor care ar mai fi dorit să cumpere imobilul. Primarul a afirmat totodată că municipalitatea va depune un proiect de refacere a parcului dendrologic din curtea castelului, finanțat din fonduri nerambursabile.
„Am salvat castelul Bernáth-Bujanovics din Valea lui Mihai. Sunt încântat să vă anunț că una dintre clădirile emblematice ale orașului nostru, Castelul Bernáth-Bujanovics, a fost salvată de la demolare și va fi reînviată în curând. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes. Un nou capitol din istoria orașului Valea lui Mihai începe în acest sens și putem fi mândri că am salvat împreună această clădire deosebită și valoroasă”, a scris primarul Karsai pe pagina personală de Facebook.
Castelul este situat pe Strada Calea Revoluţiei, în zona sensului giratoriu al drumului național Oradea – Satu Mare. Familia Bernáth a construit castelul în stil baroc, la începutul secolului al XIX-lea. Familia Bujanovics a cumpărat moșia și conacul în anii 1850. După cel de-al doilea război mondial, clădirea a găzduit o unitate militară, iar din anul 1968 a fost sediul spitalului orășenesc. Castelul a suferit mai multe intervenții după naționalizare, când a fost adăugat un etaj și a fost extins printr-o construcție lipită de clădirea inițială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!