În cel mult nouă ani, municipalitatea orădeană trebuie să scoată, gradual, subvenția la încălzire, acordată azi populației pentru a ține prețul la un nivel suportabil. Consilierii locali au avut de votat, în ședință extraordinară, planul de măsuri cu care au venit executivul local și Termoficare SA, menite să scadă prețul de producție și pierderile, fizice sau de temperatură, de pe rețele.
[eadvert]
Termoficare SA mizează pe continuarea investițiilor în sistemul centralizat, concomitent cu creșterea ponderii geotermalului în structura producției de căldură. În afară de proiectele deja puse în mișcare – „Nufărul Geotermal” fiind cel mai amplu dintre ele, Termoficare SA are în proiect forarea a două puțuri de apă geotermală în zona uzinei de pe Borșului. În plen, primarul Florin Birta și-a și început intervenția la microfon prin a puncta că politica sa de a reduce treptat subvenția vine să se alinieze la pretențiile naționale și internaționale în această problemă. Opoziția a observat că municipalitatea orădeană nu a luat în calcul, în simularea evoluției facturilor, izolarea termică a blocurilor sau aportul curentului electric produs în CET, în instalațiile de înaltă eficiență.
În prezent, aportul apei geotermale în sistemul de încălzire al Oradiei este la 6% și va crește la 15%, la finalul implementării proiectului „Nufărul Geotermal”.
Planul de măsuri menite să scadă prețul de producție al gigacaloriei în Oradea, în perspectiva anulării subvenției, în 2032, a trecut de plenul deliberativului local cu votul liberalilor. Opoziția PSD-istă s-a opus iar cea UDMR-istă s-a abținut. Dezbaterea proiectului a început cu intervenția primarului Florin Birta, care a precizat că încă din iunie, ministerul Dezvoltării a cerut administraților publice locale planuri de măsuri pentru ca din 2032 să nu mai subvenționeze încălzirea furnizată în sisteme centralizate de termoficare.
„Faptul că în Oradea avem cea mai mică subvenție se datorează și faptului că încet, încet trebuie să ajungem să scăpăm de subvenție. Toate sumele care n-au mers în subvenție, s-au dus și vor continua să se ducă în modernizarea sistemului de termoficare astfel încât prețul să fie sustenabil, accesibil fiecărei familii”, a declarat primarul.
Între măsurile de eficientizare punctate de el – contractul pentru grupul 7 de la Termoficare SA, adică o nouă centrală în cogenerare de înaltă eficiență, etapa a patra a înlocuirii rețelelor de transport și distribuție. Liviu Sabău Popa (PSD) a insistat că în analiza prezentată plenului de executivul local „nu văd deloc evoluția prețului energiei electrice produse în cogenerare, pana în 2032, având în vedere că 54% din ce vinde azi Termoficare e energie electrică. Nu văd cum se regăsește asta în prețul serviciilor către populație. Nu am văzut în planul de acțiuni nimic despre reabilitarea termică a blocurilor, dacă puteți să ne lămuriți de ce lipsește acest aspect”, a insistat el.
Eduard Florea, director economic al Primăriei Oradea și președintele Consiliului de Administrație al Termoficare SA a explicat că „elementele de costuri și venituri luate în calcul pentru simularea până în 2032 sunt cele de azi, exact cum sunt azi”. Conceptul: „costurile de azi, exact așa cum sunt, și încercarea de a vedea dacă investițiile din perioada următoare vor produce suficiente economii. Nu am băgat în calcul și alte elemente. Am mers pe investițiile care ne sunt clare, care au asigurată finanțarea. Anveloparea blocurilor produce un impact mic. Toate economiile care se fac la nivel de producție se consideră compensate cu extinderi sau clienți noi”, a mai zis Florea.
Externalizarea intervențiilor Consilierul UDMR Szabó József a observat că între „măsuri propuse reiese că se propune externalizarea serviciilor de remediere avarii și a serviciului de întreținere module. Pe ce bază s-a făcut această propunere? Dacă votăm înseamnă că aprobăm asta?”
Directorul economic Florea a explicat că discuția e mai veche dar că e de actualitate, pentru că echipele Termoficare SA sunt depășite în privința lucrărilor pentru intervenții și reparații. „Și azi se face asta, către firme, atunci când sunt situații mai complicate”, a mai spus directorul. În simularea cu care a venit executivul în fața Consiliului local Oradea, costul de producție al gigacaloriei ar urma să scadă de la circa 580 milioane lei, în 2023, la 492,9 milioane lei, în 2032.
Trimite articolul
XAtunci sa elimine subventia la aeroport, la OTL. Si eliminat milionu ala de euro pentru propaganda primariei
Depinde, poate se trezesc din extaz si mai voteaza si altceva decat gasca mereu flamanda.
-
Bolojan a spus ca cine nu isi permite viata de la oras, cheltuieli, reguli e liber sa plece, sa se mute. Nu ai bani mars in Teleorman
-
Termoficarea nu vrea sa plateasca orele suplimentare ale angajatilor pt interventii la avarii dar au bani sa externalizeze serviciile de interventie .si minciuna mai mare nu am auzit ca angajati nu fac fata?.nu stiu avarie sa nu o faca in termen.p.s cine vrea comisioane? din lucrari
-
-
Oradenii sunt prosti si ne vor vota. Oradenii vor betoane, mai bine fac foamea decat sa renunte la parcari
…bună gluma cu UDMR-ul s-a abținut !!! Vin alegerile în curând și nu vrea să supere pe nimeni , poate-poate mai reușesc să primească vreun ciolan și ei ! Sper să nu mai prindă loc nici în Oradea , cum au rămas pe dinafară și de la guvernare…să rămână doar istorie !
Încălzirea și apă caldă trebuie asigurată folosind apa geotermală in procent de 109%, dar se cheltuie multi bani cu investiții f. scumpe in loc sa se treacă pe geotermal, care e cea mai ieftina soluție pentru încălzire și apă caldă, care ar reduce prețul gigacaloriei cu 70%, ce mai așteptați .
Iar asta după ce orădenii au fost forțați sa rămână la Colterm…
Sa nu ai libertatea alegerii, nu pare prea democratic
O mică inexactitate: doar o parte a populației orașului ( sistemul centralizat Termoficare ) beneficiază de subvenție.
-
Deci nu vrem subventie nici la aeroport si nici la OTL, eu nu merg cu tramvaiul si nici cu avionul
Subventia e o mila comunista? Primaria nu ar avea voie sa subventioneze nimic..Sa elimine toate subeventiiile
-
Dar ce are voie primaria sa ne mareassca taxele si impozitele ca sa primeasca ei salarii nesimtite asta au voie. Impozitele pe proprietati in limita 1-2 case ar trebui desfintate, de ce trebuie sa platim noi impozite pe ceea ce am cumparat.Aparatul primariei in frunte cu primarii ar trebui platiti dupa plus valoarea facuta de ei nicidecum din banii contribuabilor, este inadmisibil ca niste parveniti sa aiba salarii f. mari din taxe si impozite.
-
Pentru ca vrei porfir, pasaje, poduri si dezvoltare. Vrei piatete, pietonale, vrei zboruri cu avionul.
-
Termoficarea nu vrea sa plateasca orele suplimentare ale angajatilor pt interventii la avarii dar au bani sa externalizeze serviciile de interventie .si minciuna mai mare nu am auzit ca angajati nu fac fata?.nu stiu avarie sa nu o faca in termen.p.s cine vrea comisioane? din lucrari