52 de salvatori speologi au participat, la finalul săptămânii trecute, la exercițiul național de salvare din peșteră, organizat de Salvaspeo România. Cadrul ales, Peștera Cetățile Ponorului, este un obiectiv turistic de referință pentru Parcul Natural Apuseni – zona intrărilor este accesibilă turiștilor nespecialiști, iar mulți dintre ei se aventurează la vizite mai lungi, chiar dacă nu dețin experiența sau echipamentul necesar.
Scenariul propus a fost accidentarea unei turiste la un pas greșit, pe fondul epuizării, care ar fi fost găsită în stare de hipotermie de către salvatori.
„Au participat salvatori din toată România, de la toate serviciile acreditate, din Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș, plus încă opt salvatori polonezi. Au fost, în total, 52 de participanți, iar exercițiul a presupus simularea evacuării unui accidentat pe porțiunile verticale din Cetățile Ponorului. Cea mai mare parte din evacuare s-a derulat la o înălțime de 40 m față de nivelul cursului de apă, cu tiroliene peste apă”, ne-a relatat Tudor Rus, director tehnic al Corpului Român Salvaspeo și consilier tehnic al Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.
Au fost 4 echipe de salvatori speologi. Prima, cea de asistență, a găsit victima, a organizat un punct cald, a rehidratat-o, a încălzit-o și a pregătit-o de evacuare. Scopul unui astfel de punct cald este să confere protecție și confort până când traseul de evacuare este echipat.
„Timpul de echipare a obstacolelor a fost de 3,5 ore, lungimea pe coardă a fost de 300 de metri. Evacuarea a durat aproximativ 3 ore, iar întregul exercițiu a ținut opt ore”, sintetizează Rus.
Speologul salvator spune că în acest an s-a ales, pentru echiparea evacuării, traseul utilizat de Școala Națională de Speologie în pregătirea cursanților începători sau avansați.
Complexul carstic Cetățile Ponorului este un fenomen carstic remarcabil atât pentru carstul românesc, cât și pentru carstul european. Cetățile Ponorului, alături de Peștera Căput, Zăpodie, Barsa și Izbucul Galbenei fac parte dintr-un sistem a cărui dezvoltare totală poate depăși 50 km de galerii.
Peștera Cetățile Ponorului este una dintre cele mai importante din țară, cu o lungime de 7 km și o adâncime de 200 m. Se află în continuare în proces de explorare și recartare. Ca trăsătură distinctivă, are cel mai mare portal din țară, 60 m.
Traseul subteran al peșterii este spectaculos, deci atractiv pentru speologii cu experiență: de-a lungul cursului subteran de apă sunt lacuri, pasaje cu debit mare, galerii sifonate, care necesită echipament de scafandru pentru explorare, și galerii noi, descoperite după escalade de peste 100 m.
Citiți principiile noastre de moderare aici!