Experţi din Bucureşti şi Cluj împreună cu medici şi asistente de la Spitalul Judeţean au început sâmbătă la 8:30 o operaţie chirurgicală petru prelevare de organe, de la o pacientă din Bihor intrată în moarte cerebrală.
Ironia sorţii
Tragedia familiei îndoliate a început miercuri când pacienta (64 ani) aştepta pe holurile Policlinicii Spitalului Judeţean să intre la consultaţie la cabinetul neurologic. Ironia face că nu femeia avea nevoie de consult neurologic pentru că ea venise ca aparţinător, cu o persoană bolnavă.
A suferit acolo, în policlinică un accident cerebral vascular, a fost preluată imediat de medici şi a ajuns pe patul de spital de la Judeţean. Dar pacienta a suferit apoi hemoragie cerebrală cu inundare ventriculară fatală. A intrat în moarte cerebrală, diagostic declarat vineri seară. Fiica, sosită din Ungaria, şi-a dat acordul pentru prelevare de organe de la mama ei, care nu mai avea nicio şansă la viaţă.
Experţii din Bucureşti au preluat ficatul pacientei pentru a da şansă la viaţă unui pacient internat în Capitală, iar experţii din Cluj au preluat rinichii bihorencei pentru a salva alte două vieţi omeneşti.
Bihorul, dătător de viaţă
Intervenţia de sâmbătă, 13 noiembrie 2010, este a 16 operaţie de prelevare de organe efectuată la Oradea în acest an. Judeţul nostru continuă să fie primul din ţară unde se dăruieşte cel mai mult viaţă românilor din orice colţ al ţării, prin prelevare de organe de la pacienţi intraţi în moarte cerebrală.
Judeţul nostru a pornit mai târziu decât alte judeţe pe drumul activ, contracronometru, pentru salvarea de vieţi omeneşti, dar din momentul când a făcut „primii paşi” a reuşit să se poziţioneze şi să îşi păstreze primul loc în România la numărul de vieţi omeneşti salvate.
În 2008, anul când în Bihor activitatea de transplant de organe a prins viaţă, s-au efectuat şapte prelevări de organe, iar în 2009 au fost realizate 15 astfel de intervenţii salvatoare de vieţi omeneşti.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!