Sistemul medical românesc are nevoie de două mii de ambulanţe noi care să le înlocuiască pe cele actuale. Această necesitate vitală vine în contextul în care numeroase vehicule din parcul actual au parcurs sute de mii de kilometri și necesită înlocuire imediată.
[eadvert]
Rafila a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii stațiilor județene de ambulanță, adăugând că este esențial ca aceste unități să beneficieze de spații moderne și funcționale pentru personalul medical. În acest sens, ministrul Sănătății spune că a solicitat directorilor stațiilor de ambulanță să trimită proiecte de investiții pentru a asigura condiții optime de lucru.
„Am făcut apel la directorii stațiilor județene de ambulanță să ne trimită proiecte de investiții încât această componentă deosebit de important a medicinii de urgență să beneficieze de spații de bună calitate pentru angajați și sperăm, cu toate că nu este, cel puțin deocamdată, în grădina Ministerul Sănătății, achiziția de ambulanțe noi, să putem să completăm parcul auto care este depășit, îmbătrânit. Cu siguranță, la nivel național avem nevoie de cel puțin 2000 de ambulanțe noi la stațiile județene”, a declarat dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Criză acută în Bihor
Într-o adresă către Ministerul Sănătății, conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Bihor a cerut înlocuirea a 13 ambulanțe de tip C2, 76 de mașini de tip B1-B2, 11 mașini de tip ACD, precum și 26 de mașini de transport de tip A1 și A2.
Aceste solicitări sunt ajustate în funcție de nevoile specifice ale fiecărui județ, inclusiv numărul de locuitori, suprafața teritorială și infrastructura rutieră disponibilă.
„Sunt raportate în funcție de numărul de locuitori al județului, suprafața acestuia, dar și în funcție de câți kilometri de autostrăzi avem, respectiv în funcție de câți kilometri de drumuri naționale, județene sau comunale există, în funcție de numărul de substații pe care le avem (noi avem 10 substații). Un alt indicator este și aglomerările permanente sau sezoniere. Noi avem Felixul, unde există cea mai mare aglomerare, indiferent de sezon, dar și Stâna de Vale și Vârtopul. De aici ne-au rezultate cifrele acestea”, a declarat dr. Liciniu Venter, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Bihor.
Dr. Liciniu Venter a evidențiat necesitatea înlocuirii imediate a 42 de mașini din cele 69 operative în prezent. Unele dintre aceste vehicule au parcurs distanțe considerabile, cu șase mașini înregistrând peste un milion de kilometri, iar altele între 500.000 și 800.000 de kilometri.
„Avem șase mașini cu peste un milion de kilometri. Nouă ambulanțe au parcurși între 900.000 și un milion de km. Alte șapte mașini au parcurs între 700.000 și 800.000 de km. 20 de mașini au parcurs între 500.000 și 600.000 de km”, a precizat dr. Venter.
Mașini vechi și la SMURD Bihor
În ceea ce privește Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din Bihor, situația nu este mai încurajatoare.
Dr. Hadrian Borcea, șeful Unității de Primiri Urgențe – SMURD Bihor, a subliniat uzura și necesitatea înlocuirii tuturor mașinilor folosite. Deși anul trecut au fost primite câteva ambulanțe noi, necesitatea continuă să fie acută, mai ales că unele vehicule sunt în service aproape permanent.
În total, SMURD-ul din Bihor operează cu 13 ambulanțe pentru prim ajutor calificat și 5 mașini de Terapie Intensivă Mobilă, dintre care două necesită reparații constante.
Efortul de a asigura asistență medicală de urgență adecvată nu se limitează la județul Bihor, SMURD Bihor ajutând și alte județe în nevoie.
„Toate mașinile din dotare ar trebui schimbate. Noi avem 10 echipaje de prim ajutor calificat care folosesc 13 ambulanțe. Unele dintre ele sunt extrem de vechi. Le folosim când avem nevoie. De pildă, două sunt în service aproape non stop. Noi ajutăm cu mașini și județele limitrofe. De pildă, acum una din cele două mașini este la SMURD Satu Mare. Acum un an am ajutat județul Maramureș. Cu sprijinul Primăriei Oradea, au fost achiziționate în cursul anului trecut trei ambulanțe: una pentru intervenția medicului de urgență, alta pentru pacienții care necesită ECMO și o ambulanță pentru transport pacienți contagioși”, a spus dr. Hadrian Borcea.
Potrivit Cameliei Roșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, SMURD Bihor dispune de cinci ambulanțe de Terapie Intensivă Mobilă, cea mai veche fiind din 2008, iar două cele mai noi au intrat în dotarea SMURD Bihor în anul 2019. Cele mai noi au parcurși în jur de 74.000 de km, iar trei din cele mai vechi mașini de Terapie Intensivă Mobilă au parcurși între 350.000 și 400.000 de km.
SMURD Bihor a primit în 2022 o mașină pentru transport nou-născuți. Ambulanța are parcurși deja 9.500 de km.
„Din anul 2015 avem în dotare două mașini pentru Transport Victime Multiple, cu 65.000 km, și o alta din 2021 ce a parcurs până acum 7.500 km. Primăria Oradea a achiziționat în anul 2020 o ambulanță pentru transport contagioși. Aceasta are 6500 de km parcurși, este a Spitalului Județean din Oradea, dar o folosim noi. În 2023 am primit o autospecială pentru transport pacienți cu risc biologic, iar la B-uri, ambulanțele din subunități, avem 13 bucăți, din care 10 au intrat în dotarea noastră între 2018-2019, având acum între 130.000 și 200.000 de km. Alte trei le-am primit între anii 2008 și 2012, cu 180.000-250.000 de km”, a precizat Camelia Roșca.
Trimite articolul
XLasă că sunt de firma si rezista ‘ la fel cum rezista si medici si asistentele cu salar Ul de firma
Adevarul este ca 500k km reali la o utilitara de transport nu sunt chiar enorm de multi … ar trebui studiate / expuse si valorile normale de utilizare. Nu trebuie comparat cu un autoturism, care la km asti e intr-adevar uzata.
-
Gandeste-te la regimul de utilizare, adica in regim de urgenta. Nu transporta cartofi cu ele ci merg la accidente, forjate la maxim
Vine Popa Sabau si le rezolva
Avem pasaje, bucurati-va, doar asta conteaza
-
boljan e la Ministru sanatati, deci el este vinovatul pasajelor!
Penibil
Bune sunt si cele vechi daca sunt intretinute, reparate ce pretentii au si astia numai noi,
Construiți biserici să avem un bârfi… școli,spitale,etc sunt pentru proști.
Succes!
Cum sa fie altfel? Doar institutia a fost condusa de pesedisti de vaza care acum vor sa conduca orasul….
Ce i de la SMURD sa o lase mai usor,si stiti de ce?au doua autospeciale renault master cu foarte putini km dar problema care este?au nr de inmatriculare MAI,iar acest lucru nui ok ca ,consuma motorina statului,in schimb umbla cu vw crafter uzate pt ca au nr inmatriculare SMU,sunt achizitionate de consiliul judetean pe banii nostri si combustibilul tot din banii nostri si de aceea ei merg inca cu acele bombe pe roți,de ce nu spuneți asta?iar in substatii cele folosite ca taxi nu au 100de mii la bord,in schimb ambulanța este data laoparte de Cancerul acestui siatem numitul Arafat,care este sustinut foarte bine,pt ca orice se intâmpla el scapa,atunci va fi ok in sistemul de urgenta când el dispare,cinste lui pt formarea SMURD,dar locul lui era unde a inceput ,nu unde este acuma,el si claca lui de corupti,ambulantele sunt varză,le puteti vedea pe strada,ruginite,fara praguri ,dar nu se vrea,Arafat serviciul Saj l ar privatiza mâine in interesul lui,asa ca ……dati ambulanțe la SAJ,terapia mobila isi merita toti bani ,oameni bine pregatiti,ar trebui sa fie pe tura minim trei masini C1,in schimb cele din substatii sunt pe post de taxi,cu parere de rau,in schimb Sa are nevoie de mult mai mult personal si echipaje si facut ordine pt ce i care suna pt orice,dar aceea care suna si ii plin la UPU de ei ,aia sunt alegătorii multora si de aceea nu se face nimic ,pt ca nu se vrea,halal sistem