Pe an ce trece, Salvamont-Salvaspeo Bihor îşi arată utilitatea în spaţiul geografic din vestul ţării.
Salvatorii au realizat un bilanţ al activităţii diverse şi bogate derulate anul trecut. Tot mai multe persoane salvate, căutări, asistări, misiuni speciale de intervenţie, dar şi de educare şi de pregătire dovedesc profesionalismul celor de la Salvamont-Salvaspeo Bihor.
Intervenţii
Numărul persoanelor salvate-recuperate de salvamontiştii bihoreni anul trecut se ridică la 143.
În sezonul rece, salvamontiştii au intervenit în 55 de misiuni de salvare a tot atâtea persoane accidentate, una dintre ele fiind recuperată după ce s-a rătăcit. Pe timpul verii, salvamontiştii au intervenit de 71 de ori ajutând 88 persoane accidentate, două dintre acestea fiind recuperate din diferite zone montane. Alte 32 persoane rătăcite sau blocate pe traseele turistice (din cele 143 de mai sus) au fost găsite de salvamontişti.
De menţionat că doi membri salvatori au participat la exerciții de intervenție în ape repezi în Slovenia și Austria pe râurile: Soca, Koritnica, Isel şi Salza.
Dintre cei 143 de oameni ajutaţi direct de Salvamont-Salvaspeo, 116 au fost români şi 27 străini, în majoritate bărbaţi (88).
Şapte copii salvaţi de salvamontişti aveau sub opt ani, 15 aveau între 9 şi 15 ani, 32 aveau vârsta între 16 şi 20 de ani, 30 aveau între 21 şi 30 de ani şi 54 aveau peste 30 de ani.
Multe salvări au fost pe pârtiile de schi, salvamontiştii acordând prim ajutor multor oameni.
Patrulări şi amenajări
În 2014, salvamontiştii au vegheat turiştii prin operaţiuni de patrulare în principalele zone cu aflux turistic ridicat şi cu potenţial crescut de producere a accidentelor turistice montane: în zona turistică Vârtop – Băiţa, Stâna de Vale, Vadu Crişului – Şuncuiuş Padiş.
Tot Salvamont-Salvaspeo au dat 37 de avizări de ture speo-turistice, ture de aventură, activităţi sportive de masă, alte manifestări de masă.
Pentru confortul turiştilor, salvamontiştii au pus mâna şi şi-au îmbunătăţit unele baze din judeţ. La baza Salvamont din Vărtop: au vopsit garajul și camera tehnică, la centrul de campare de la Glăvoi au instalat un punct Salvamont amenajat în modul container.
Au instalat în total un număr de 52 de indicatoare (săgeți direcționale) pe traseele turistice, au pregătit traseele împreună cu colegii de la Aqua Crisius și CAPPD Bihor și au întocmit documentația pentru patru trasee turistice propuse spre omologare, pe care au trimis-o apoi la Ministerul Turismului.
Tot ei au reamenajat accesul şi au verificat siguranţa la Padiş: pe circuitul Cetăţile Ponorului realizând lucrări de mentenanță a amenajării traseului: verificare amaraje, verificare lanțuri, cabluri și scări metalice. Pe circuitul Cetățile Rădesei s-au făcut unele lucrări de mentenanță a amenajării traseului, pe circuitul Cheile Galbenei s-au înlocuit amarajelele şi a porţiunile uzate la balustrade de lanţ (s-au înlocuit aproximativ 25 m lanţ) şi s-au montat bride și scoabe pentru picioare, s-au înlocuit amarajele uzate.
Pe circuitul Săritoarea Bohodei s-au montat indicatoare pe parcursul traseului, la fel şi pe traseul Stâna de Vale – Ferice.
În zona Băiţa – Vârtop, în abruptul Pietrele Negre s-au reamenajat două trasee tehnice (circa 150 ml traseu) şi un nou traseu de escaladă de aproximativ 20 ml, s-a instalat traseul de via ferrata cu o lungime de 200 ml. În zona Roșia – M. Pădurea Craiului s-a amenajat și omologat traseul turistic din zona peşterii de la Mina Farcu, montându-se indicatoare, iar la Vadu Crişului, împreună cu colegii de la Asociația Eco Transilvania, salvamontiştii au reamenajat un traseu tip circuit de aproximativ 5 km în colaborare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!