Salvamont Bihor a declarat închise traseele turistice convenţionale şi peşterile amenajate pentru acces ghidat. Directorul Pinter Istvan transmite că Salvamont va avea echipaje de intervenție “dispuse în stand by în Munții Bihor, Munții Pădurea Craiului și Sediul Central de la Oradea” dar că a retras documentele emise anterior, referitoare la vizitarea peşterilor şi parcurgerea de amenajări via-ferrata.
Astfel, Salvamont va avea, în stand-by, echipaje la Sediul Central din Oradea – non stop, Baza Salvamont Vârtop, de luni până duminică, Postul Salvamont Stâna de Vale – de joi până duminică, Postul Salvamont Șuncuiuș, de sâmbată şi până duminică.
“Având în vedere Ordonanţa Militară nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID 19 şi Hotărârea 77 din 23 ianuarie 2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, precum şi Legea 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic, Serviciul Județean Salvamont – Salvaspeo Bihor declară închise traseele turistice clasice și traseele tehnice (via ferrata, alpinism, escaladă, canyoning, etc.) și suspendă eliberarea avizelor de siguranță montană și siguranță speologică, respectiv suspendă valabilitatea celor emise la începutul anului 2020 pentru diferite activități, inclusiv cele de speoturism specializat sau explorare în mediul subteran speologic. Aceste decizii sunt în primul rând preventive, dar se încadrează și în campania Salvamont România și Salvaspeo România de reducere a numărului de accidente montane, evitându-se astfel o presiune suplimentară asupra sistemului medical”, transmite Salvamont Bihor.
“Noi considerăm închise toate traseele şi toate peşterile amenajate pentru speoturism. Am eliberat la începutul anului acele avize de siguranţă montană şi speologică, le vom suspenda. Deocamdată asigurăm permanenţă, aveam programări făcute pe timp mai larg, dar vom reconsidera pe măsură ce situaţia evoluează. Oamenii nu par să înţeleagă gravitatea situaţiei, în weekend era plin la Vad şi la Şuncuiuş. Am vorbit şi cu colegii din ţară şi am observat că şi acum sunt relativ multe intervenţii faţă de ceea ce ar trebui să fie, în condiţiile restricţiei. Ideea este să limităm posibilităţile unor accidente grave pe munte, care cer, de regulă, mobilizarea elicopeterelor, a serviciilor de urgenţă, facilităţi care sunt necesare, acum, pentru alt scop”, spune Pinter.
Citiți principiile noastre de moderare aici!