Înainte cu câteva zile de începutul lunii de concediu – august – salvamontiştii vin cu sfaturi pentru turiştii montani, mai ales că se înregistrează în această perioadă o creştere semnificativă a evenimentelor din zona montană a judeţului Bihor. Lucian Nistor, director tehnic la Salvamont – Salvaspeo Bihor spune că din pricina echipamentului inadecvat, a necunoaşterii zonei şi din cauză că unii turişti părăsesc traseele turistice marcate în prima parte a sezonului de vară 30 de oameni au avut nevoie de ajutor după ce au suferit entorse, luxaţii, 11 au făcut fracturi, şase oameni au luat căpuşe, doi s-au accidentat cu ATV-moto, patru s-au rătăcit şi alţi şapte au făcut insolaţii, escoriaţii, afecţiuni minore.Unul dintre cei patru rătăciţi a fost găsit după cinci ore şi asta graţie efortului comun al salvatorilor montani si al pompierilor din cadrul ISU Crisana din noaptea de 27/28 Iulie când l-au căutat în zona Meziad- Coada Lacului – Leşu. Din fericire turistul, în vârstă de 60 de ani, a fost găsit sănătos.
Special, pentru turişti
Din cauza acestor evenimente, Nistor transmite tuturor celor care abordează traseele turistice din arealul montan al judeţului Bihor să se informeze în prealabil asupra condiţiilor meteo din ziua respectivă, să abordeze trasee în funcţie de nivelul de pregătire fizică şi psihică, să aibă echipament adecvat scopului propus, să se informeze corect asupra duratei traseului ce se doreşte a fi parcurs.
Informatii privind starea traseelor turistice, nivelul de dificultate precum şi orice altă informaţie turistică se poate obţine de la patrulele salvamont din zonele Glăvoi, Vârtop, Stâna de Vale, Şuncuiuş.
Căldura şi ATV-urile
Directorul Nistor atenţionează şi asupra temperaturilor ridicate din aceste zile care, spune el, cauzează o scădere a randamentului fizic. Din acest motiv, el sfătuieşte turiştii ca pe traseele turistice să facă o hidratare corespunzătoare şi să evite efortul fizic prelungit în perioada amiezii. Cum aceste temperaturi determină apariţia la nivel local a unor averse de ploaie însemnate cantitativ, turiştii sunt avertizaţi asupra apariţiei unor viituri pe unele cursuri de apă montane.
Amatorii de ture moto enduro sau ATV sunt atenţionaţi şi ei că e obligatoriu să poarte cască şi echipament de protecţie şi trebuie să ţină permanent legătura cu patrulele salvamont din zonă. Nu în ultimul rând, iubitorii de astfel de motoare trebuie să îşi aleagă traseul în funcţie de experienţa şi performanţele tehnice ale vehiculelor.
Numerele de alarmare în caz de accident montan sunt 112 sau 0salvamont ( 0725826668)- Dispeceratul naţional Salvamont.
Citiți principiile noastre de moderare aici!