Promovarea Bihorului ca zonă turistică (prin Consiliul Judeţean), dar şi criza economică ce a îngrădit posibilităţile financiare ale oamenilor de a-şi petrece concediile în destinaţii costisitoare a făcut ca în ultima perioadă, munţii Bihorului să fie mai plini de turişti decât în anii precedenţi.
Vicepreşedintele executiv Salvamont-Salvaspeo Bihor, Adrian Marin, a informat că în ultimele două săptămâni, câteva mii de turişti din Ungaria, alte ţări din Europa şi România au ocupat toate locurile de cazare de la Vadu Crişului, Şuncuiuş, Parcul Natural Apuseni – mai ales la Padiş. “Zona de campare de la Glavoi s-a transformat literalmente intr-un sat de corturi”, a relatat vicepreşedintele Marin.
Asalt de solicitări
Datorită numărului nemaiîntâlnit de mare din munţi, salvamontiştii bihoreni au avut cele mai multe solicitări din ultimii 15 ani, de la reînfiinţarea serviciului Salvamont. Zilnic, dispeceratul Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor (SJS-SBh) a fost solicitat de 5-6 ori doar pentru a informa turiştii care tranzitează zona montană a judeţului.
Din 3 august, salvamontiştii au acordat asistenţă în cadrul a două tabere, cu aproximativ 200 de participanţi, la Camp-ul Naţional Cercetaşii României – la Şuncuiuş şi la MASH 2009 – la Glăvoi.
Vineri – nebunie
Vineri dimineaţă, în jurul orei 8:00, salvamontiştii au fost rugaţi prin 112 să ajute un turist care suferise o fractură la picior, în apropiere de cabana Padiş. Două ore mai târziu, salvamontiştii sunt alertaţi despre cazul unui cioban care a căzut într-o râpă stâncoasă, la Valea de Izvor, lângă Remeţi. La salvarea ciobanului au intervenit salvamontiştii din patrula de la Şuncuiuş-Vadu Crişului, SMURD şi Ambulanţa Aleşd şi angajaţii de la Ocolul Silvic Bratca. Ciobanul a fost salvat şi asistat medical până la Spitalul din Aleşd. Tot vineri, în jurul orei 14:00, un apel la 0-Salvamont (dispeceratul naţional Salvamont – Vodafone), salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la doi turişti daţi dispăruţi în parcursul subteran de la Cetăţile Ponorului.
La cele două cazuri au intervenit salvamontiştii ce asigură permanenţa la refugiul din Poiana Glăvoi. În 45 de minute de la solicitare, salvamontiştii i-au găsit pe cei doi turişti şi i-au condus la grupul din care făceau parte.
Peste alte două ore, Salvamont e solicitat la Peştera Vântului, de la Şuncuiuş, unde un turist francez (25 ani) s-a lovit în timp ce se plimba cu mountain-bike. Tânărul purta cască de protecţie, dar în cădere aceasta i-a căzut şi el s-a lovit cu capul de o stâncă. Biciclistul a suferit un traumatism cranio-cerebral deschis. Străinul a fost recuperat de salvamontişti şi, ulterior, un echipaj al Ambulanţei l-a preluat şi l-a asistat medical până la Spitalul Judeţean Oradea. Din informaţiile ulterioare primite de Salvamont, francezul a necesitat o sutură majoră a pielii scalpului şi o serie de investigaţii multiple.
Sâmbătă, idem
Sâmbătă la prânz, Salvamont a fost anunţat prin 112 despre o turistă care şi-a fracturat piciorul la Cetăţie Ponorului, caz relatat ieri în Jurnal bihorean. Vicepreşedintele SJS-SBh a precizat în plus că pentru recuperarea victimei a fost nevoie de 3 ore, din cauza stării victimei şi a zonei dificile (potrecă accidentată, de urcare din fundul dolinei 2, cu o diferenţă de nivel de peste 100 m şi o pantă medie de 60 grade).
Un alt echipaj Salvamont, implicat sâmbătă într-o lucrare de amplasare a unor indicatoare turistice şi table informative la Valea Sighiştelului – Vârtop, a intervenit la un cuplu de tineri care au fost înţepaţi de mai multe ori de viespi. Cei doi şi încă o persoană, care era alergică la veninul de viespi, au fost duşi ulterior la spital.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!