În tradiţia locului se înscrie şi forumul cetăţenesc, consultarea publică cu cetăţenii organizată de primarul Torok Laszlo. Dezbaterea organizată de şeful Primăriei Salonta a fost prilej de bilanţ, dar a oferit şi cadrul necesar pentru a afla reacţiile cetăţenilor raportate la intenţiile pe care conducerea oraşului le are în ceea ce priveşte politica de investiţii.
Primarul Torok Laszlo a făcut pentru cei prezenţi o amplă prezentare a situaţiei banilor cheltuiţi pe investiţii, specificând totodată şi sursa de provenienţă a acestora, precum şi firmele care au contractat lucrările.
Primul obiectiv despre care s-a discutat a fost „Casa Roth Armin”, declarată monument de arhitectură de interes loca, conform Ordinului nr. 2454/2011 privind clasarea în Lista monumentelor istorice, grupa valorica “B”a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional .
Primăria şi-a exercitat încă din 2015 drept de preempţiune asupra imobilului şi a stabilit ca în viitor acolo să funcţioneze un centru cultural destinat tineretului pentru activităţi cultural – educative. Imediat Primăria Salonta a iniţiat, având ca sursă de finanţare bugetul local, proiectul de „Reabilitare Casa Roth Armin- intervenţie de primă urgenţă şi reabilitare faţadă ”, proiect estimat la valoarea de 442.030 lei plus TVA.
Pentru a finaliza lucrările la acest obiectiv, echipa primarului Torok Laszlo caută surse de finanţare aplicând pentru obţinerea de fonduri europene pentru a degreva bugetul local de cheltuieli.
În cadrul dezbaterii au fost abordate şi alte lucrări de investiţii fiind enumerate: modernizarea şi reabilitarea străzilor Arany Janos, Bocskai Istvan și Corneliu Coposu. A fost reabilitată, de asemenea, o cladire aparţinând Liceului Tehnologic Nr. 1. A fost discutată apoi decizia luată cu pivire la lucrările de canalizare.
Compania Națională de Investiţii a reziliat contractul cu firma care executa lucrările din cauza ritmului lent de desfăşurare al acestora. Primarul i-a informat pe participanţii la dezbatere despre faptul că licitaţia a fost reluată şi lucrările vor reîncepe la primăvară. Patru companii îşi depuseseră deja oferte pentru a participa la licitaţie, documentele aflându-se în fază de evaluare.
Copiii sunt bunul nostru cel mai de preţ, fapt pentru care asigurarea condiţiilor de siguranţă şi de desfăşurare a activităţilor instructiv -educative a acestora a fost întotdeauna în atenţia Primăriei Salonta. Din această perspectivă, reabilitarea grădiniţei din centru e un fapt firesc.
Nu doar că, prin investiţiile făcute copiii se pot bucura de condiţii mult mai bune, de o clădire mai frumoasă. S-a avut ca obiectiv şi îndeplinirea criteriului de siguranţă pentru copii, fapt pentru care covorul de asfalt din curtea grădiniţei a fost înlocuit cu un covor de cauciuc.
Chiar în aceste zile, trei investiţii importante prind contur la Salonta. În centrul oraşului au loc lucrări de reabilitare şi modernizare a trotuarelor. După această etapă aproximativ 2355 m de trotuar vor fi reînnoiţi.
Valoarea lucrărilor este de 653.609 lei plus TVA, iar lucrarea va fi finalizată anul viitor. Aceleași lucrări se desfășoară și în Piața Democrației, investiţie care ar trebui să fie predată în primăvara anului viitor. Curtea interioară este în curs de refacere și reînnoire, au fost demolate 37 de garaje și în locul ,,orașului de tinichea”, Salonta va primi un aspect modern, iar oamenii sevor putea bucura de condiţii conform cu secolului XXI.
Va fi construit un nou teren de joacă, o zonă de odihnă și vor fi disponibile 111 locuri de parcare. Lucrările de investiţii sunt în derulare și pe strada Iosif Vulcan. În ultimii zece ani, orașul Salonta s-a transformat semnificativ și a devenit unul dintre cele mai importante oraşe turistice.
Totodată aici s-a construit o zonă industrială unde există și funcționează 6 fabrici și companii și unde zilnic vin la lucru aproximativ 1500 de oameni. Drumul din zonă va fi integral reabilitat și vor fi construite piste de biciclete astfel încăt lucrătorii să ajungă în condiții mai sigure la locul de muncă.Acest drum va fi ulteior legat de drumul de centură, un obiectiv prioritar, pe care Primăria speră să-l materializeze din fonduri europene.
În ceea ce priveşte programul de construire a piscinelor iniţiat de Consiliul Judeţean Bihor există deja un proiect. Aşa cum, Primăria Salonta are în plan şi construirea unei săli de sport multifuncţionale. Primarul Torok Laszlo a vorbit despre lucrările de reabilitarea energetică derulate la Spital, aflate în desfăşurare, lucrare care va avea ca rezultat asigurarea unui act medical corespunzător indiferent de temperaturile de afară. Pentru toate proiectele conducerea Primăriei Salonta încearcă să identifice linii de finanţare din fonduri transfrontaliere, ale Uniunii Europene, apelând la bugetul local ca ultimă soluţie.
Salontanii prezenţi la întălnire au fost extrem de mulţumiţi şi recunoscători pentru că faţa oraşului se schimbă în ritm alert ca urmare a eforturilor Primăriei de a derula proiecte de investiţii în infrastructură şi dezvoltare urbanistică. Au fost oameni care şi-a exprimat admiraţia pentru volumul de proiecte al administraţiei salontane, apreciind că în calitate de lider al comunităţii primarul dă dovadă de multă viziune, determinare şi putere de muncă pentru a faţă faţă cu succes unor astfel de provocări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!