Bugetul total al filmului a fost estimat la 900.000 de euro. Un fost ministru, condamnat pentru corupție, acum candidat la europarlamentare, își propune să convingă locuitorii unei comunități că e parte a acesteia. Cu un scop clar: un fotoliu la Bruxelles. Ar putea fi parte din viață, dacă nu ar fi scenariu de film. Unul pentru care în aceste zile încă se mai caută figuranți în Salonta, acolo unde Marian Crișan e așteptat să sosească pentru a pune la punct ultimele detalii și a striga „Motor!”.
Conform cultural.bzi.ro, lungmetrajul „Berliner”, scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache, a primit în urma unui concurs organizat în 2016 de Centrul Național al Cinematografiei o finanțare de 1.232.800 lei. În competiție au intrat atunci trei lungmetraje de debut. Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Andrei Gruzsniczki, Sinișa Drăgin și Stere Gulea s-au aflat printre câștigătorii care au depus proiecte.
Marian Crișan a propus atunci o comedie amară, cu titlul „Berliner”, care doi ani mai târziu e filmată la Salonta, orașul copilăriei unuia dintre cei mai titrați regizori români. Filmul poate fi descris ca o comedie – ca „Morgen” – filmul de debut al lui Crișan, câștigător al Premiului Special al Juriului la Locarno 2010, dar scopul său principal nu a fost să facă o comedie.
A studiat politicianul
Conform proiectului depus la CNC, acţiunea din „Berliner” poate fi rezumată astfel: „E sfârşitul verii. Mocanu, un politician din Bucureşti, la 50 de ani, fost ministru şi actual candidat la alegerile europarlamentare, soseşte într-o mică localitate din Ardeal, Salonta. Misiunea lui este clară: să prindă un loc călduţ la Bruxelles, unde poate gusta din plin relaxarea funcţionarului aflat la un pas de pensie.
Pentru a reuşi, planul implică o mişcare cameleonică: să intre sub pielea unui localnic, pentru a le arăta alegătorilor că se identifică cu aceştia. Cobaiul este găsit: o familie de ardeleni cuminţi, Viorel și Rodica Gherman. Mocanu va trăi alături de aceştia, încercând să se facă plăcut şi să impresioneze alegătorii din zonă. Originea sa moldovenească, trădată printr-un accent savuros, pe care şi-l dezlănţuie când la nervi, când la bucurie, ridică o piedică în calea adaptării sale.
În acţiunea sa, Mocanu este însoţit de Adi, un tânăr specialist în crearea imaginii publice a unui politician, şi de Domnul Tibi, pe post de şofer şi om bun la toate”. Marian Crișan a declarat pentru Cineuropa că scopul său principal atunci când a scris „Berliner” a fost să studieze politicianul, „un tip de persoană pe care o vedem doar la televizor, ca un personaj de film. Nu contează cât de realist e, un film este un film. «Berliner» vorbește în primul rând despre natura umană. Chiar dacă personajul este un politician, el are sentimente, emoții și o viață privată”. Regizorul a căutat parteneri pentru coproducție atât în țară, cât și în străinătate.
Nu doar filmările vor avea loc la Salonta. Marian Crișan a apelat și la localnici pentru a fi figuranți în „Berliner”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!