Scopul întâlnirii organizate de Federaţia Patronilor, Camera de Comerţ, CLIPMMR şi Confindustria era să afle de la candidaţii la Consiliul Judeţean şi de la cei care ţintesc fotoliul de primar de Salonta care este strategia lor în ceea ce priveşte mediul de afaceri.
Primul care şi-a prezentat programul a fost primarul în exerciţiu, Torok Laszlo, candidatul UDMR. Domnia sa s-a arătat încântat că a fost iniţiat un asemenea dialog, a ţinut să remarce efortul fostului şef al judeţului, Radu Ţârle, în ceea ce priveşte modernizarea Aeroportului Oradea şi a mulţumit Consiliului Local Salonta pentru faptul că iniţiativele sale au fost votate, în proporţie de 99%, în unanimitate.
City carduri la Salonta
„Consider că ceea ce este bun pentru mediul de afaceri este bun pentru fiecare om din Salonta. Adevărul este că în oraş salariile sunt mici şi de aceea oamenii pleacă peste graniţă. Spun aceasta în condiţiile în care am studii care arată clar că investiţiile în Salonta sunt peste nivelul celorlalte oraşe: Beiuş, Aleşd, Marghita. Şi cu aceasta trebuie să ne mândrim şi pot să afirm că suntem pe drumul cel bun. Vreau să spun deschis că proiectele europene sunt adevărate capcane pentru administraţiile locale, deoarece chiar dacă se spune că e necesară doar o cotă de participare de 2%, tu, administraţie trebuie să ai bani în cont ca să derulezi proiectul până vin banii. Ideea de bază este că nici un primar nu poate face minuni dacă nu se schimbă legislaţia naţională în domeniul IMM-urilor, aceste motoare ale dezvoltării economice.
Nu este cea mai bună soluţie să aducem firme de afară. Avem investitorii noştri, care au o cu totul altă abordare în raport cu angajaţii, cu ceea ce ei clădesc. Investitorii autohtoni nu se trezesc mâine că au forţă de muncă mai ieftină în Ucraina şi se mută acolo. De aceea cred că trebuie stimulat patriotismul local. În prima fază, vom introduce la Salonta, city cardurile, pentru ca localnicii să nu meargă la Oradea să-şi cumpere pantofi, când avem magazinele noastre care vând pantofi. Şi nici peste graniţă să lase banii în magazinele din Bekescsaba. Dacă salontanul va primi un discount din partea firmelor care vor agrea acest sistem sunt sigur că va renunţa să facă shopping în altă parte”, a spus Torok Laszlo.
Proiectele greenfield, cele care au la bază apa geotermală sunt pe agenda primarului în exerciţiu. Fost primar la începutul anilor 90, iar mai apoi director de bancă, Matei Mihoc, candidatul PDL la fotoliul de primar a punctat la capitolul ce are în prim-plan mediul de afaceri şi bunăstarea localnicilor: atragerea investiţiilor, crearea de noi locuri de muncă, atragerea de fonduri europene şi acordarea de facilităţi pentru investitori, dar şi pentru construirea unui parc industrial, extinderea lucrărilor de canalizare, modernizarea străzilor.
Înapoi la oraş
Candidatul PPMT, domnul Balogh consideră că relansarea economică a oraşului poate avea loc doar în condiţiile în care Salonta va renunţa la statutul de municipiu şi va reveni la cel de oraş. Aceasta, fiindcă în opinia candidatului PPMT Salonta nu mai îndeplineşte criteriile din punctul de vedere al populaţiei pentru a fi municipiu, dar şi din considerentul că taxele şi impozitele s-ar micşora considerabil dacă Salonta ar redeveni oraş şi ar fi un mediu mult mai atractiv pentru investitori.
Fiindcă domnul Balogh îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol, a considerat că o investiţie într-o fabrică de prelucrare a legumelor şi fructelor în zonă ar rezolva problema producătorilor care nu au unde să îşi vândă marfa. Un birou de consultanţă juridică pentru firmele din zonă, dar şi valorificarea relaţiilor de înfrăţire cu oraşele de la graniţă au fost propunerile candidatului PPMT. Exponent al mediului de afaceri, candidatul USL, Ioan Sala a ţinut să spună clar care sunt mijloacele prin care pot fi atraşi investitorii dar şi cum pot fi create locuri de muncă. Aceasta şi din perspectiva experienţei de 12 ani în Consiliul Local Salonta.
Identificarea terenurilor pentru investiţii, preţuri atractive pentru terenuri, dar şi asigurarea utilităţilor sunt coordonatele care asigură un mediu atractiv pentru investitori, în concepţia candidatului USL. În acest context, Ioan Sala a făcut o propunere de modificare legislativă privind modificarea legii islazurilor, care prevede în acest moment că izlazurile nu pot fi înstrăinate. „La Salonta avem în acest moment 2314 hectare de islaz, dar dacă mâine vine o firmă mare care are nevoie de 50 de hectare, noi trebuie să-i spunem că nu avem unde să-i dăm teren”, a subliniat Ioan Sala. O consultare a mediului de afaceri măcar la şase luni de către viitorul primar, ca şi la întocmirea bugetului e o altă propunere a candidatului USL.
Drumuri si nise
Citiți principiile noastre de moderare aici!