În timpul comunismului, Cooperativa Agricolă de Producţie locală a utilizat cu succes aceste surse, însă o companie nesalontană a obținut dreptul de utilizare a resurselor de la instituția responsabilă din București.
[eadvert]
Deși societatea a avut dreptul de exploatare a puțului fostei Cooperativei Agricole, acesta este nefolosit de aproximativ 40 de ani, iar primăria în zadar a încercat să colaboreze cu compania care deține dreptul de utilizare. Reprezentanții acesteia nu au putut semna niciun acord ferm și nu au oferit o garanție în privința colaborării.
Cu ocazia lansării unui proiect al UE, primarul municipiului Salonta, Török László, a decis să facă demersuri în acest domeniu și a propus obținerea unei finanțări nerambursabile, pentru forarea unui nou puț propriu al localității.
Primă fază a procesului administrativ a început în urmă cu 4 ani, fiind necesară obținerea autorizației de explorare, căci acest drept depinde doar de autoritățile competente ale Statului Român.
După faza inițială, toate etapele proiectului au fost preluate de secretarul general al Primăriei, doamna Patricia Edith Ivanciuc.
În mod ciudat, primul demers în vederea obținerii aprobărilor ne-a condus în Anglia, deoarece o companie cu sediul în Marea Britanie deține o autorizație de exploatare a gazelor de șist, eliberată de către Statul Român. Până în momentul în care englezii nu au aprobat forarea prin stratul de pământ „deținut” de ei, Statul Român nu a putut merge mai departe.
A început un proces de negociere în urma căruia, după 9 luni de zile, compania din Marea Britanie a răspuns favorabil procedurilor necesare.
Atunci a început întocmirea documentației aferente, însă pe parcursul realizării acestora, Primăria Salonta a întâmpinat numeroase greutăți. Acolo unde terenul ar fi fost ideal pentru foraj, acest lucru a devenit imposibil, deoarece în acea zonă se află baza de apă potabilă din Salonta. Conform legilor în vigoare, este interzisă forarea prin rezerva de apă potabilă.
Drept de exploatare
După mai multe discuții, Primăria a reușit să găsească acel teren ideal, atât din punct de vedere tehnic cât și legal. După zeci de aprobări, în urma muncii profesioniste depuse, Autoritatea Națională a înmânat Salontei dreptul de exploatare.
Atunci a putut fi demarată munca pentru întocmirea proiectului lansat de UE. Scopul acestuia este de a diminua cantitatea emisiilor poluante și utilizarea apei geotermale pentru încălzirea clădirilor publice.
Deja în luna august a anului 2019, cererea de finanțare depusă a trecut de faza de evaluare administrativă și de conformitate, dată de la care evaluarea proiectului a intrat din nou în stagnare.
În toamna anului trecut a prins din nou avânt. Prin medierea doamnei senator Bíró Rozália, am primit aprobarea de la ministrul Marcel Boloș, proiectul trecând si de a doua fază de evaluare și fiind declarat admis și finanțabil..
Săptămâna aceasta a avut loc semnarea contractului de finanțare în valoare de peste 6 milioane de euro, proiect depus pe POIM, MĂSURA 6,1. Aceasta înseamnă că prin finanțare, se va realiza forarea puțurilor geotermale și toate celelalte lucrări necesare pentru construirea sistemului de încălzire pe baza apei geotermale, pentru 13 clădiri publice.
Conducerea orașului Salonta și reprezentanții Ministerului au semnat deja contractul.
Primăria Municipiului Salonta dorește ca pe viitor, să fie posibilă și racordarea clădirilor private la sistemul construit în estul orașului. Aici intervine și faptul că Salonta a efectuat demersuri pentru obținerea statutului de stațiune turistică de interes local. În acest scop, se va construi un ștrand termal în vederea utilizării resurselor subterane. O asemenea investiție înseamnă pentru Salonta noi locuri de muncă și ridicarea nivelului de trai, într-un timp acceptabil.
Acest rezultat reprezintă un succes semnificativ pentru orașul Salonta, care conferă numeroase posibilități noi și susține continua dezvoltare a municipiului.
HB: 11060
Trimite articolul
Xasta trebuia sa fie prioritar un strand termal nu incalzirea cladirilor publice, pentru incalzirea orasului este bine sa fie facut a pentru tot orasul nu doar pentru cladirile primariei, vezi cazul orasului Beius care foloseste apa geotermala pentru incalzirea intregului oras.
Asta numesc eu independenta.Sa mergi la englezi sa ceri voie sa faci o forare dupa te miri ce ,la tine in ograda? Pai cum asa domnilor? Ce e cu slogaul ca “nu ne vindem tara” cand si ultima palma de pamant romanesc e pe mana strainilor.Az -maine va trebui sa cerem aviz de la x,y tara straine daca vrem sa tragem aer in piept ,ca deja apele, solul, subsolul,enegia, gazele,titeiul porturile,, industria (ce a mai ramas),agricultura, pescuitul din delta si de pretutindeni ,padurile, bancile,toate-toate sunt pe ana strainilor.Vai si amar de tine TARA !!!
-
Asta a facut psd-ul… Incepand cu ilescu,nastase si ponta toti au vandut tara la kg ! Cine nu si-ar aminti, iliescu si nastase = contract cu sweighoffer, 1 000 000 mc masa lemnoasa pe an 2003-2013, nastase = a maritat fabrica ARO pentru 230 000$, da douasute treizeci de mii de dolari o fabrica de masini !A mai cadorisit Petromul catre omv pentru o suma derizorie, suma pe care anul urmator arambursat integral ”pentru sustinerea modernizarii companiei” adica a dat -o gratis, si tot el le a vandut zacamantele de gaz si titei, cunoscute si necunoscute inacel moment din Romania… ponta e urmatorul protagonist, a prelungit contractul cu sweighoffer pe inca 10 ani 2013-2023 in aceleasi conditii, s-a implicat puternic in maritarea zacamantului de aur din Rosia Montana, care totusi s-a stopat datorita protestelor masive si avem speranta ca minele antice sa devina patrimoniu UNESCO si astfel sa fie protejat de pradatorii de tara, a iertat pe saracii de la Caz Munai Gas -Lukoil de o datorie catre statul Roman in valoare de 300 000 000$ Treisute de milioane de dolari,asta in perioada cand firmele erau omorate cu impozite noi, celebra ”taxa pe stalp” a fost introdusa in perioada asta… Si nu in ultimul rand da frau liber catorva firme straine, rusi, englezi, americani, pentru prospectiuni si exploatari de gaze de sist. Asa a ajuns si terenurile din zona Salonta pe mana englezilor dar cel mai rasunator a fost ”rascoala” celor din Pungesti in 14 Octombrie 2013 contra Chevron care in final a avut izbanda,sondele au fost inchise… P.S. acelasi pericol paste si Baile Felix zona fiind in mana unui consortiu rusesc… In final bravo Salontanilor ca au reusit sa-si duca proiectul la bun sfarsit, din pacate in majoritatea localitatilor primarii si angajatii asteapta doar ziua de salar si sfarsitul programului de lucru, prea putini pot arata ce au facut pentru banii acea pe care primesc ca salar.