Rodul ultimelor şapte luni de eforturi este întâlnirea cu delegaţia din oraşul Langfang, cu o populaţie de aproape 5 milioane de locuitori din Valea Siliciului.
Anul trecut, oraşul nostru a fost distins într-un cadru festiv de Federaţia Patronilor din judeţul Bihor cu titlul de oraş cu cel mai mare cuantum de investiţii pe cap de locuitor din toată regiunea. În localitate nici nu se poate vorbi de şomaj, deoarece întreprinderile din localitate absorb cu repeziciune forţă de muncă locală. Cu toate acestea, autorităţile publice locale nu sunt de părere că situaţia este chiar atât de fericită. Conducerea oraşului este nemulţumită de faptul că majoritatea companiilor fac angajări cu un salar de minim pe economie şi ar dori să aducă în oraş o ofertă de locuri de muncă mai bine retribuită. Chiar dacă această problemă se regăseşte în toată ţara, autorităţile locale consideră că trebuie să facă tot posibilul să îmbunătăţească situaţia. Conducerea oraşului este convinsă că soluţia acestei probleme este crearea unei concurenţe sănătoase pe piaţa absorbţiei forţei de muncă salontane. Deşi criza economică a scăzut considerabil interesul investitorilor în Europa centrală şi de Est, în Salonta se lucrează continuu în atragerea noilor investitori în municipiu.
Şapte luni de tratative
Rodul tratativelor lungi care au durat peste şapte luni s-a arătat la sfârşitul săptămânii trecute, când delegaţia economică a oraşului Langfang- care se află în zona cu cea mai puternică dezvoltare economică din China- a sosit la Salonta. Oraşul se află la doar 50 de kilometri de capitală Chinei, Beijing şi doreşte să îşi creeze noi posibilităţi de dezvoltare economică. Delegaţia chineză a fost condusă de Zegying Fan, responsabilul cu dezvoltarea economică a regiunii, de Zhiru Gu, responsabilul cu investiţiile externe ale oraşului precum şi de Guangxi Sun, directorul financiar al oraşului chinez. La prima întâlnire, după ce delegaţiile celor două oraşe au făcut cunoştinţă, reprezentanţii oraşului chinez şi-au exprimat intenţia de a reface legendarul „Drum al mătăsii”, pe care China l-a deschis cu peste 2000 de ani în urmă, ca punte de legătură dintre China şi ţările asiatice, europene şi africane. Ca parte a acestui plan de a ajunge şi în ţările din Europa Centrală, s-a înfiripat legătură dintre Langfang şi Salonta.
Sâmbătă, la începutul conferinţei la care au participat cele două delegaţii, primarul Salontei, dl. Török Laszlo, care i-a salutat pe cei prezenţi, a subliniat faptul că întâlnirea poate însemna începutul unei strânse colaborări economice care va duce la dezvoltarea Salontei. Gazda conferinţei, viceprimarul Illyeş Lajos, a dat cuvântul dlui senator Valeriu Boeriu care a vorbit despre legăturile dintre România şi China din trecut precum şi despre posibilităţile viitoare de colaborare. A urmat la microfon dl Zegying Fan, responsabilul cu dezvoltarea economică din Langfang, care a declarat că au studiat cu mult înainte de sosirea lor oraşul Salonta şi au descoperit cu bucurie că vor face cunoştinţă cu un oraş european aflat într-un hotărât curs de dezvoltare. Dânsul a accentuat faptul că ţara sa este foarte interesată să reînceapă colaborarea şi din punct de vedere economic. A urmat prezentarea oraşului Langfang, un oraş cu o dezvoltare dinamică cu uriaşe zgârie-nori, şosele spectaculoase, universităţi. Apoi a avut loc prezentarea Salontei, iar dl. Szijjarto Szilard a vorbit despre istoria oraşului, respectiv despre prezentul acestuia, accentuând posibilităţile de dezvoltare economică a oraşului. Oaspeţii au fost salutaţi şi de dl. Miroslav Iabloncsik, consulul onorific al Slovaciei care a lăudat conducerea Salontei pentru că a reuşit să aducă acest grup de investitori în oraş. Întâlnirea a continuat cu discuţii în sfera economică, întrucât mai mulţi oameni de afaceri au dat curs invitaţiei apărute în presă. Astfel, şi-au prezentat oferta firmele: VPK Packaging, Corex, Canah. O prezentare care a impresionat în mod plăcut a fost şi oferta întreprinzătorului local Hagyo Istvan. La finalul conferinţei, organizatorii salontani au pregătit o surpriză pe cât de inedită pe atât de plăcută.
Prezentare de modă
Designerul vestimentar salontan, dna Rozalia Bot, devine tot mai cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate. Recent sosită acasă de la renumitul eveniment Fashion Week din New York unde şi-a prezentat creaţiile, de astă dată a prezentat delegaţiei chineze roadele activităţii sale. Atmosfera a devenit şi mai plăcută când câteva din creaţiile sale au putut fi admirate şi pe tinere modele.După conferinţă, organizatorii au propus delegaţiei chineze o vizită atât prin oraş cât şi în zona industrială, unde au avut loc mai multe schimburi de idei în ceea ce priveşte o posibilă colaborare în viitor. Invitaţii au subliniat faptul că în cadrul unui proiect de dezvoltare naţională pe termen lung, în primăvara anului viitor, China doreşte să pornească strategia „Drumul mătăsii” în colaborare cu 16 ţări, iar vizita lor la Salonta le-a întărit convingerea de a include municipiul Salonta în lista cu potenţialele zone care vor beneficia de investiţii chineze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!