Așa cum în fiecare an, în orașul Salonta se serbează ziua de 9 mai și în anul centenar, prin grija Primăriei Municipiului Salonta, a fost sărbătorită ziua de 9 Mai, data când Parlamentul României, în 1877 declară independența țării. În centrul orașului, la statuia lui Avram Iancu, s-au strâns oamenii care au dat curs invitației cu privire la acest eveniment.
Cei prezenți au fost întâmpinați de Neli Ardelean, moderatoarea evenimentului. După câteva cuvinte de întroducere s-a desfășurat slujba „Te Deum”, oficializată de Preacucernicul Părinte Marian Nicolae. A urmat cuvântarea prof. dr. Rapotan Oana, de la Colegiul Național „Teodor Neș”, care a prezentat importanța trecutului, prezentului și valoarea zilei de 9 Mai.
„Anul 2018 reprezintă pentru toți, românii, un an cu totul special, prilej de a rememora drumul parcurs de la teorie la faptă în ceea ce privește statul național român, experiența acumulată asigurând, sperăm cu toții, un fundament solid pentru evoluția noastră ca națiune de sine stătătoare în deceniile ce urmează. Celebrarea Centenarului statului național român ne readuce aminte că suntem o națiune tânără, dar cu identitate bine definită, rezultatul unui efort lung, constant, depus de predecesorii noștri încă din Evul Mediu. Totodată nu avem dreptul să uităm sacrificiile uriașe pe care strămoșii noștri le-au făcut pentru a transforma visul în realitate.
Citirea «Declalației de independență» în Parlamentul României, la data de 9 mai 1877, de către Mihail Kogălniceanu, care afirma răspicat că «Suntem dezlegați de legăturile noastre cu Înalta Poartă (…) suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare», a fost un act de mare curaj, dovadă ratificarea sa imediată, în data de 10 mai, de către domnitorul Carol I. Dar, atât prinicipele României, cât și clasa politică erau conștienți că recunoașterea independenței României va necesita multe sacrificii umane și materiale în contextul războiului balcanic, în care tânărul stat român s-a implicat fără să stea prea mult pe gânduri”, se spune în comunicatul Primăriei Salonta.
În partea a doua a evenimentului a avut loc și un moment artistic cultural sub îndrumarea profesoarei Nagy Judit, iar corul Colegiului Național „Teodor Neș” a ținut un concert cu cântece patriotice tradiționale.
În această atmosferă de sărbătoare au fost invitați reprezentanții instituțiilor și organizațiilor din oraș să depună coroane la statuia lui Avram Iancu. După depunerea coroanei din partea Primăriei Municipiului Salonta și a Consiliului Local, au onorat evenimentul cu jerbe de flori și Asociația Veteranilor de Război și Cultul Eroilor, Parohia Ortodoxă Nr.1 „Înălțarea Domnului”, Detașamentul de Pompieri Salonta, Poliția Municipiului Salonta, Poliția de Frontieră Salonta, partidele politice (inclusiv UDMR), precum și Spitalul Municipal, Administrația Finanțelor Publice Salonta, școlile şi grădinițele.
În încheiere, Neli Ardelean a anunțat că peste o săptămână, în data de 17 mai, ora 12.00 , la statuia lui Avram Iancu sunt invitați toți salontanii pentru a sărbători „Ziua Eroilor” precum și sărbătoarea creștină Înălțarea Domnului Isus Hristos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!