Medicii sanitari veterinari au dispus măsuri de carantină în gospodăria lui P.F. din Surduc. De aici au provenit ouăle din care s-a făcut prăjitura care a băgat în spital 11 persoane, iar o fetiţă de numai cinci ani a murit.
În urma investigaţiilor de laborator efectuate de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) pe probele recoltate luni 24 mai de la locuinţa unde a avut loc consumul de alimente încriminate ca posibile surse a toxiinfecţiei alimentare, şi pe probele din data de marţi 25 recoltate din gospodăriile populaţiei din localitatea Surduc de la care s-au achiziţionat ouăle, s-au constatat existenţa de germeni din genul Salmonella. „Din probele de ouă, prăjitură tip cremeş, prăjitură cocos au fost izolaţi şi identificaţi germeni din genul Salmonella. Germenii izolaţi au fost expediaţi la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti pentru confirmare, urmând ca apoi să fie expediaţi la Institutul Cantacuzino pentru tipizare”, a punctat Mircea Gelu Budău, directorul DSVSA Bihor.
Din probele de ouă şi fecale de pasăre, recoltate din cele trei exploataţii din Surduc, din care s-au furnizat ouă spre vânzare a fost identifcată prezenţa germenilor din genul Salmonella, doar în conţinutul ouălor provenite de la exploataţia numitei P.F. din Surduc. Nu a fost identificată Salmonella la celelalte două gospodării.
Măsuri
Având în vedere cele constatate, medicii sanitari veterinari a dispus măsuri de restricţii sanitare veterinare pe gospodăria lui P.F. din Surduc. Astfel păsările femeii vor fi sacrificate pentru diagnostic, cu acordarea de despăgubiri conform legii. „Odată cu asanarea, se vor recolta probe suplimentare din organe şi carcasă pentru aprofundarea diagnosticului. După sacrificarea păsărilor, vor fi dispuse măsuri de dezinfecţie pentru întreaga gospodărie şi de supraveghere sporită a localităţii pentru preîntâmpinarea unor eventuale cazuri viitoare”, a conchis şeful DSVSA.
Pentru a evita cazurile de toxiinfecţii alimentare cauzate de germeni din genul Salmonella, medicii sanitari veterinari recomandă achiziţionarea de alimente de origine animală, şi în special ouă de găină sau raţă, doar din reţeaua comercială, respectiv ouă care provin din unităţi autorizate cu marcă ovală. Datorită programelor de siguranţa alimentară implementate de aceste unităţi sub supravegherea autorităţii sanitare veterinare competente, toate ouăle ce sunt prelucrate în aceste unităţi provin din ferme care au implementate programe de supraveghere a salmonelozelor sau altor boli zoonotice.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!