Lansarea Programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, alimentat cu fonduri de Norvegia, Islanda și Liechtenstein, pare a fi şansa Palatului Vulturul Negru. Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din Primărie a iniţiat un proiect care vizează restaurarea şi refuncţionalizarea spaţiilor din palat, în valoare de 3.827.815,64 euro cu TVA. Pe aceeaşi linie de finaţare se mai pregăteşte un proiect pentru amenajarea unui mic circuit turistic şi în incinta Primăriei. Implicarea financiară a oraşului în acest proiect, de aproape 74%, a fost aprobată de Consiliul Local vineri, în şedinţă extraordinară.
Cofetărie şi săli de evenimente
„Cu prilejul acestui proiect vrem să recreăm atmosfera 1900, inclusiv prin funcţiunile propuse acolo”, a spus viceprimarul Mircea Mălan. Spaţiile prinse în proiect au avut, iniţial, funcţiunea de cinematograf. Ulterior au fost închiriate ca săli de bingo şi jocuri de noroc care au fost evacuate cu scandal în anul 2012. Edilii spun că firmele au lăsat prăpăd în urma lor. Cu accesarea aşa numitor „fonduri elveţiene”, spaţiile vor deveni accesibile unor categorii mai largi de orădeni. „La subsol vor fi spaţii tehice de depozitare, în holul parterului se propune amenajarea unei cofetării cu acces atât din Strada Independenţei cât şi din pasaj. La etaj, în sala mare de spectacol va fi amenajat un spaţiu multifuncțional, cu destinaţia de sală de spectacole – spectacole clasice, de jazz, concerte sau evenimente similare. În jurul acestei săli şi în foaier, spaţiul va putea fi folosit pentru expoziţii sau lansări de carte. Sala mică se va restaura şi va găzdui proiecţii de filme culturale şi spectacole de mai mici dimensiuni, inclusiv pentru copii”, spune viceprimarul.
Lucrările propuse se referă la restaurarea pieselor din piatră, a mobilierului din lemn, a zonelor cu mozaic şi a uşilor cu sticlă sablată.
„Avem aici o problemă importantă. Din nefericire, s-a dat cu vopsea în ulei peste tot. E nevoie de o muncă delicată pentru înlăturarea acestei vopsele şi refacerea picturilor. Pictura nu este inclusă în acest proiect, ar fi ridicat foarte mult costurile”, spune vicele.
Cu condiţia semnării contractului de finanţare, durata lucrărilor este de 18 luni.
Conform proiectului, valoarea investiției ar fi de 3.827.815,64 euro cu TVA, contribuția Primăriei ar fi de 73,98 %, restul fiind fond nerambursabil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!