Atât Primăria Oradea, cât şi Prefectura Bihor reacţionează în problema reautorizării fermei de porci din Ioşia şi oferă propriile săli pentru organizarea dezbaterii publice. Primăria oferă Sala Mare „Traian Moşoiu” a Primăriei sau Arena Antonio Alexe (!), iar Prefectura Sala Mare a Prefecturii. Aceste propuneri vin ca o reacţie la locaţia izolată propusă de Agenţia pentru Protecţia Mediului, şi anume Restaurantul Ciuperca. Mai mult, prefectul cere Agenţiei de Mediu să se asigure de informarea cetăţenilor interesaţi şi să îşi asume conducerea dezbaterii publice.
„Având în vedere că locul ales pentru dezbaterea publică din 28 noiembrie 2017, ora 16:00, privind solicitarea de emitere a autorizației de mediu a SC Nutripork SRL – Ferma din Ioşia este Restaurantul Ciuperca şi ținând cont de exprimarea a numeroase puncte de vedere care descriu această locație ca fiind una greu accesibilă, Primăria Oradea îşi arată disponibilitatea de a găzdui gratuit această dezbatere publică, la aceeaşi dată şi aceeaşi oră, fie în Sala Mare a Primăriei, fie în Sala Sporturilor Antonio Alexe de pe Calea Alexandru Cazaban”, informează Municipalitatea printr-un comunicat de presă.
Instituţia a depus ieri, 13 noiembrie, la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor o adresă prin care îşi arată disponibilitatea de a oferi gratuit aceste săli pentru dezbaterea privind emiterea autorizației de mediu a SC Nutripork SRL – Ferma din Ioşia.
Pe lângă avantajul gratuităţii, Arena Antonio Alexe le asigură acces mai facil la discuţii orădenilor direct afectaţi de activitatea fermei de porci. Rămâne de văzut dacă acest lucru este dorit de APM Bihor.
Prefectul oferă Sala Mare a Prefecturii, cu o capacitate de 100 de locuri, tot ca urmare a „nemulțumirilor exprimate de cetățenii Municipiului Oradea cu privire la locația care va găzdui dezbaterea publică de eliberare a autorizației de mediu pentru S.C. Nutripork S.R.L.”. Prefectul Ioan Mihaiu îşi motivează intervenţia „în baza principiului legalității, imparțialității și obiectivității pe care își întemeiază activitatea prefectul, precum și în calitate de garant al legalității”. „Sala dispune de o capacitate de 100 locuri iar în situația în care se consideră a nu îndeplini cerințele unei participări masive, ne oferim să intermediem alegerea unei locații cu o capacitate satisfăcatoare dar la fel de accesibilă din punct de vedere al amplasamentului”, transmite prefectul, printr-un comunicat.
APM să informeze publicul
Mai mult, Mihaiu anunţă că a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Bihor „să asigure informarea și participarea publicului la procedura de dezbatere, identificând atât publicul afectat ori posibil a fi afectat precum și publicul care are un interes în procesul decizional, inclusiv a organizațiilor neguvernamentale relevante”. „De asemenea, le-am solicitat să își angajeze responsabilitatea conducerii dezbaterii, să consemneze și să ia act de propunerile justificate venite din partea publicului și a autorităților participante, cu respectarea tuturor prevederilor H.G. Nr. 1076 din 8 iulie 2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe”, subliniază prefectul.
Mai multe voci au acuzat Agenţia pentru Protecţia Mediului – condusă acum de Olimpia Mintaş – că, prin organizarea dezbaterii în vârful dealului, într-un local privat, neconectat la liniile de transport în comun, APM Bihor boicotează intenţionat o dezbatere reală, îngreunând accesul celor direct afectaţi.
[related-post post_id=”1931539″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!