Mai este nevoie doar de promulgarea președintelui Klaus Iohanis și de publicarea legii în Monitorul Oficial. Camera Deputaților a adoptat în această săptămână proiectului de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economie, corespunzător nivelului de calificare.
11 coeficienți
În grila de salarizare sunt 11 coeficienți minimali de ierarhizare de unde pornește salariul minim brut pe economie. Coeficientul 1 este echivalent cu salariul minim actual, de 2.230 de lei, pentru muncitorii necalificați. Cel mai mare coeficient este 2, pentru persoanele cu studii superioare și doctorat. Aceste persoane ar urma să primească un salariu minim brut de 4.460 de lei. Urmează muncitorii calificați, cei cu școală profesională sau cu liceu, care ar urma să aibă un coeficient de 1,2. Asta ar însemna că salariul minim brut de la care vor pleca va fi de 2.676 de lei. În mână ar rămâne cu salariu net de 1.615 lei și un cost salarial total suportat de angajator de 2.736 de lei.
Persoanele cu studii liceale și calificare și cele cu școală postliceală vor avea coeficientul de 1,25, adică un salariu minim brut de 2.787,5 lei, iar persoanele cu școli de maiștri, un coeficient de 1,3%, adică un salariu minim brut de 2.899 de lei.
Pentru persoanele cu studii superioare de scurtă durată coeficientul de ierarhizare propus este de 1,5, rezultând un salariu minim brut de 3.345 de lei, iar pentru cele cu studii superioare de lungă durată – 1,7 (3.791 de lei). Persoanele cu studii superioare de lunga durată şi master au un coeficient de salarizare de 1,8 (4.014 lei).
Trimite articolul
XSunt alegeri anul ăsta și funcționarul, bugetarul, pensionarul securist nu pot fi deranjați.
Statul are grijă de idioți. Îi prețuiește, îi crește, îi unge în posturi publice, îi plimbă, îi tunde și îmbracă.
Cred ca se aplica daca lucrezi in domeniul respectiv si ai o functie pentru care sunt necesare acele studii altfel legea ar crea o mare nedreptate.
Exemplu, unul cu master si unul cu profesionala fac acelasi lucru la fabrica B si produc ambii 100 conserve pe ora la banda. Cum sa-i dai celui cu master 4 mii de lei si celuilalt 2 mii? N-am observat sa se specifice ceva despre asta.
In plus nu cred ca e corect ca angajatii sa fie “judecati” de angajator sau de stat dupa studii si nu dupa munca, comportament si roadele muncii depuse.
Salariile se negociaza intre firma si angajator iar daca cineva face un doctorat il face ca sa invete pentru el, pentru a face cariera, pentru a profesa si a dovedi ca stie in plus si poate mai mult, nu ca oriunde merge sa aduca hartia, uite domnule, am doctorat, mie in dai 4 mii de lei. Pentru ce? daca nu se dovedeste a fi cu nimic mai bun si mai eficient ca un angajat cu scoala profesionala.
Aceasta lege e doar populism PNL-ist cum PSD-ul practica acelasi populism fata de pensionari.
Cu alte cuvinte ceea ce alegem noi e doar pe ce culoare de cearsaf sa ne-o traga, rosie sau galbena, ca de tras ne-o trag toti oricine ar fi la guvernare.
-
da taticu
in toate tarile civilizate exista o ierarhizare
de evaziune fiscala ai auzit?
de salarii una pe hatie “pe hartie” si alta in mana ai auzit?
sa aibe profit de 10mil euro pe an si tot nu maresc salartul pe “hartie”
ma refer la patronii romani -
Dacã angajezi pe salarii mari eşti mare.
-
Da Medved, iti inteleg frustrarea. Dar sa incepem cu incepututl: pe unul cu master, ca si angajator, nu il angajezi la banda (lafel cum pe unul care se semneaza cu amprenta sau X nu il angajezi intr-un post de administrare). Cel cu master este supra calificat pentru un post de muncitor la banda in productie (iar daca insista-determinat fiind de imprejurari-il angajezi eventual cu un coeficient de incarare mai mare decat a unui muncitor necalificat dar nicidecum echivalent cu studiile pe care le are).
Pe de alta parte, nu exista nici o lege care sa impuna un salar maxim pentru oricare din categoriile mai sus mentionate. Daca un muncitor necalificat, ma convinge la interviu si in perioada de proba ca poate mai mult decat unul cu studii superioare, il platesc ca atare poate chiar mai mult, fara nici o retinere. Vorbesc din prisma unei persoane, cu studii superioare, integrate intr-un astfel de sistem (nu in Romania) care chiar functioneaza 🙂
da taticu
in toate tarile civilizate exista o ierarhizare
de evaziune fiscala ai auzit?
de salarii una pe hatie “pe hartie” si alta in mana ai auzit?
sa aibe profit de 10mil euro pe an si tot nu maresc salartul pe “hartie”
ma refer la patronii romani
-
Pe românește,săracul tot prost va rămâne!!!
Caca la peste 4000 lei
O vrajeala ieftina de doi lei. Pana in ’89 era o ierarhizare cat de cat facuta cu cap si daca nu ma insel salariul cel mai mare nu putea depasi de 5 ori sau 6 ori salariul minim, ceva de genul. Ce este drept procurorii & Co. au salarii “nesimtite”, pensii asisderea, iar fie vorba intre noi multi, multi dintre ei nu-si fac datoria. Sa mai vorbim de “salariile ocupationale” sau de pensiile acestora, ca tot se vorbeste de contributivitate ?