N-a fost să fie 1 noiembrie, nici 1 decembrie 2018. Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va creşte, în cele din urmă, de la 1 ianuarie 2019. Faţă de variantele vehiculate anterior au survenit unele modificări.
Guvernul a aprobat Hotărârea prin care salariul minim brut crește la 2.080 de lei, iar pentru angajații pe funcții pentru care sunt necesare studii superioare și care au cel puțin un an vechime, salariul minim brut crește la 2.350 de lei.
A dispărut varianta conform căreia salariul minim brut va creşte la 2.350 de lei pentru angajaţii cu cel puţin 15 ani de vechime.
Creştere diferenţiată
În 9 noiembrie Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care a fost modificat Codul Muncii – Legea nr. 53/2003 și a creat cadrul legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată diferențiat, prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă.
Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1.900 lei la 2.080 lei reprezintă o creștere de 9,47%, iar pentru personalul încadrat pe funcții cu nivel de studii superior și o vechime în muncă de cel puțin un an, majorarea de la 1.900 lei la 2.350 lei reprezintă o creștere de 23,68%.
Pentru un program complet de lucru 167,333 ore, în medie, pe lună, în anul 2019 valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 12,43 lei/oră pentru cuantumul de 2.080 lei lunar, față de 11,40 lei/oră pentru cuantumul de 1.900 lei lunar.
Pentru un program complet de lucru 167,333 ore, în medie, pe lună, în anul 2019 valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 14,044 lei/oră pentru cuantumul de 2.350 lei lunar, în cazul personalului încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu o vechime în muncă de cel puțin un an, față de 11,40 lei/oră pentru cuantumul de 1.900 lei lunar.
Ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 2.080 lei în câștigul salarial mediu brut de 4.657 lei, prognozat pentru anul 2019 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză, este de 44,66 %.
S-au opus patronatele
„În Programul de Guvernare este menționat salariul minim diferențiat doar pe criteriul studii superioare. În urma discuțiilor purtate în ultimele luni cu partenerii sociali, la cererea Sindicatelor, în proiect a fost introdusă și categoria persoanelor cu cel puțin 15 ani vechime. Patronatele nu au fost, însă, de acord, în special cele din industria textilă, care ne-au atras atenția că o astfel de măsură i-ar putea împinge către faliment, astfel că, până la urmă, s-a renunțat, momentan, la ea”, precizează ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.
Nicolae Morgovan, liderul Blocului Naţional Sindical Bihor crede că şi cei cu o vechime mai mare de 15% ar fi meritat o creştere a salariului minim brut la 2.350 de lei. „Încet, încet, salarizarea trebuie să crească, dacă vrem să nu plece şi mai mulţi români la muncă în străinătate. Sunt semne că nu peste mult timp va fi introdus un salariu minim care va trebui aplicat în toate statele membre”, a declarat Nicolae Morgovan.
Lege ambiguă
În ceea ce priveşte creşterea salariilor pentru persoanele care muncesc pe posturi unde sunt necesare studii superioare şi o vechime în muncă de cel puţin un an, sindicalistul crede că vor fi multe interpretări.
De aceeaşi părere este şi Sorina Bradea, manager Romarketing şi Thomas Internaţional România. „Încă, legea în sine este ambiguă. Sunt neclarităţi în ceea ce priveşte vechimea persoanelor cu studii superioare. Să aşteptăm normele de aplicare”, este de părere Sorina Bradea.
Reprezentanţii ITM Bihor aşteaptă şi ei normele de aplicare ale legii, pentru a se putea pronunţa asupra aspectelor mai neclare.
Documentul adoptat de Guvern mai prevede că toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se determină utilizând nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de 2.080 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!