După cum anunțase anterior, în luna decembrie 2020, Guvernul a stabilit salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la valoarea de 2.300 de lei pe lună. Acest lucru reprezintă o creștere de 3% față de luna decembrie 2020, când salariul minim brut garantat în plată era de 2.230 de lei.
[eadvert]
Potrivit ITM Bihor, salariul de 2.300 lei lunar corespunde unui program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.Anul trecut, tariful orar a fost de 3,327 lei/oră. Ministerul Muncii precizează că formula de calcul folosită pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară pentru anul 2021 a luat în considerare rata inflaţiei de 2,2% şi creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană, de 0,8% pentru anul 2020.
Pentru personalul cu studii superioare cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menţine la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri, se menţionează în Hotărârea de Guvern.
Astfel, pentru anul curent, tariful orar corespunzător salariului pentru studii superioare va fi de 13,878 lei/oră pentru un program complet de lucru de 169,333 ore, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.
De majorarea salariului minim vor beneficia aproximativ 1.400.000 de angajaţi, adică în jur de 26,4% din cei 5.300.000 de salariaţi activi, potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Trimite articolul
XPt bihoreni e foarte important cat e salariul minim, ca asta predomina in judet si in oras.
Imi place la noi in tara totul se calculeaza in euro, dar cand vine vorba despre salar, calculam in lei…. Ar fi bine ca sa fie aprobata o suma minima de salar in net si nu brut, pentru ca diferanta intre ce primesti in mana si cat ai pe hartie e uriasa. Sa nu mai vorbim de contributiile pe care achitam lunar hotiilor… 25% pensie… voi sunteti normali? Daca ma gandesc bine, asta insemna ca nu sunt fonduri la casa de pensii, si defapt noi suntem cei care intretinem batranii pe moment.
guvernantii au intodeauna de salariile si pensiile exorbitante ale lor, ale perlamentarilor, politrucilor alesi, magistratilor, medicilor, ale celor din institutiile de forta iar pentru plebe salarii si pensii de mizerie, pe urma se mira politrucii parveniti ca nu merge lumea la vot. de ce naiba nu se anuleaza toate pensiile speciale fara nici o exceptie, cei din sistemul de aparare si politie se bat cu pumnul in piept ca ei n-au pensii speciale dar ei sunt platiti de la buget saunt ridicoli.