Este un fapt consacrat în ultima vreme, când salariile şi pensiile scad, cresc preturile la produsele alimentare, în special la cele de strictă necesitate. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariul mediu nominal brut în luna ianuarie 2011 a fost 1.963 de lei, mai mic cu 5% faţă de luna decembrie 2010. Salariul nominal mediu net a scăzut şi el cu 72 de lei, ajungând la 1.424 de lei. Pensiile au scăzut şi ele din cauza aplicării cotei de 5,5% pentru sănătate.
Preţurile în sus
Potrivit INS, Indicele Preturilor de Consum (IPC) în luna februarie 2011 faţă de ianuarie a crescut cu 0,77%. Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni faţă de precedentele 12 luni, determinată pe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a fost de 6,5%.
Faţă de sfârşitul anului trecut cea mai mare creştere s-a înregistrat la produsele alimentare de strictă necesitate: făină, zahăr, ulei, legume şi fructe. În topul scumpirilor pe primul loc se plasează cartofii cu 16,99%. În pieţele orădene, în decurs de două luni, cartofii s-au scumpit de la 2 lei – 2,5 lei kilogramul, la 3 lei.
Preţul legumelor şi al conservelor de legume a crescut şi el cu 14,46%. Fructele proaspete s-au scumpit cu aproape 7%.
Preţul uleiului comestibil a crescut cu 4,16%. În magazinele orădene nu se mai găseşte ulei sub 6 lei litrul. Zahărul, s-a scumpit şi el cu 5,59%, devenind o delicatesă.
Alte scumpiri semnificative au fost înregistrate la laptele de vacă – 4%, pâine – 2,90%, făină – 3,39% şi mălai – 3,90%.
Trebuie să specificăm însă că au fost şi produse la care IPC a scăzut. Dar pe această listă trebuie să ne mulţumim doar cu un singur produs – ouăle. Acestea sunt mai ieftine cu 3,43%. În pieţele orădene ouăle se vând cu preturi cuprinse între 0,30 şi 0,40 de lei bucata. „Asta este bine. Cu o ratotă din două ouă şi o bucată de slănină, pot să rezişti până spre seară”, spune Jean Crăciun, un pensionar orădean. Dar având în vedere că se apropie Paştele, este de aşteptat ca şi pretul ouălor să crească.
Dintre produsele nealimentare, IPC a crescut cărţi, ziare şi reviste – 4,89%; tutun şi ţigări – 2,30% şi combustibili – 2,29%.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!