Bugetarii tocmai au experimentat încasarea primului salariu redus cu un sfert în urma austerităţii guvernamentale. De pildă, 80% din angajaţii Primăriei Oradea câştigă sub o mie de lei. Un medic rezident primeşte 1.200 de lei iar liderul Sanitas Bihor, Ioan Giurgiu, spune că un nou val de medici şi asistente şi-au depus actele pentru a profesa în străinătate. Educaţia bihoreană e pe cale să primească încă o lovitură: sunt şanse mari să fie închise 30-40 de şcoli în tot judeţul şi concedierea angajaţilor!
Altfel, potrivit vice-lui sindicatului FSLI, un dascăl debutant primeşte lunar 620 de lei.Perspectiva plecărilor din sistemul bugetar nu contravin însă planurilor guvernamentale. Dimpotrivă, dacă ţinem cont că autorităţile centrale tocmai impun un nou val de disponibilizări în instituţii deconcentrate sau subordonate MAI, pe plan local, în top se află Direcţia Agricolă, unde trebuie daţi afară două treimi din cei 120 de angajaţi. Reduceri drastice vor fi şi în rândul vameşilor. Chiar şi AJOFM îngroaşă numărul şomerilor. La CFR toţi agajaţii tocmai intră, pe rând, în şomaj tehnic. Consiliul Judeţean Bihor e pe cale să facă 40 de disponibilizări iar Prefectura se dispensează de aproape un sfert din cei 52 de salariaţi. Conform OUG 63, excedente notabile de personal apar îndeosebi la primăriile Salonta, Marghita, Nucet şi Sânmartin.
Primăria Oradea este un model de instituţie bugetară ai cărei funcţionari pătimesc de pe urma reducerilor salariale cu 25% deşi are un număr de angajaţi cu mult sub limita prevăzută de deja celebra Ordonanţă de Guvern 63 din 2010. Aceasta fiindă, din august 2008, la Primăria Oradea s-au operat cinci valuri de reduceri de personal, care au vizat 250 de funcţionari. Atât primarul Bolojan cât şi viceprimarul Biro Rozalia au declarat public, în repetate rânduri, că nu e corect să se reducă salariile şi în instituţiile în care s-au operat disponibilizări consistente.
Potrivit conducerii Sindicatului Civica din Primăria Oradea, şase angajaţi din aparatul propriu al Primăriei au primit zilele trecute un salariu minim de 600 de lei. „Toţi cei şase angajaţi cu salariu de 600 de lei au studii superioare. Iar 80% din angajaţii Primăriei au ajuns să aibă un salariu sub 1.000 de lei”, a spus Gheorghe Bejan, liderul sindicatului Civica. La Administraţia Imobiliară Oradea, 13 persoane câştigă sub 600 de lei, dintre care trei au absolvit o facultate.
„În cadrul Primăriei Oradea mai avem nişte drepturi speciale câştigate prin negocieri, în urmă cu ani de zile. Salariile sunt mizerabile. Dacă nu ar fi cele câteva sute de lei care se adaugă prin drepturile speciale, sigur Primăria ar rămâne cu sute de posturi vacante”, ne-a mai declarat Gheorghe Bejan.
Rezident cu 1.200 de lei
Liderul filialei Bihor a Sindicatului Sanitas, Ioan Giurgiu, a diagnosticat şi el, succint, situaţia din domeniu. „Ce mai e de spus? Medicii rezidenţi şi asistenţi medicali cu experienţă au ajuns să câştige 1.200 de lei. E inacceptabil aşa ceva după o facultate de şase ani şi alţi ani de practică şi stagiatură. Din discuţiile pe care le-am avut în ultima perioadă pot să spun că foarte mulţi medici şi asistenţi şi-au depus acte pentru a lucra în străinătate. E vorba şi de salariu dar şi de condiţiile de muncă, fiindcă nu te poţi juca cu viaţa şi sănătatea omului”, ne-a spus Ioan Giurgiu.
Aritmetică dură
La rândul său, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Bihor, Vasile Sabău, ne-a declarat următoarele: „E greu atât pentru dascălii începători, cât şi pentru cei experimentaţi şi perfecţionaţi. Personal, am gradul I şi peste 40 de ani vechime, iar salariul mi s-a redus cu 500 de lei”.
Cadrul general l-a completat Liviu Pop, secretar general al FSLI: „De exemplu, un profesor debutant cu studii superioare avea, cu tot cu salariul de merit, în 2009, 938 de lei net. Acum ajunge la 618 de lei. Un profesor cu peste 25 de ani vechime şi gradul I care avea în 2009 un salariu net de 1.891 lei, rămâne cu 1.239 de lei”.
C.H
Citiți principiile noastre de moderare aici!