Câştigurile salariale ale românilor sunt în scădere de la începutul anului până în prezent, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Astfel, dacă în luna martie salariul mediu nominal brut era de 2.074 de lei, în luna aprilie a coborât la 1.973 de lei, în mai la 1962 şi în iunie la 1.951. O diferenţă de 123 lei (circa 6%) în decurs de patru luni. Salariul nominal net a scăzut şi el de la 1.509 de lei în martie, la 1.422 de lei în iunie.
În iunie
În luna iunie, ca de altfel şi în lunile precedente, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare – 3.442 lei. Pe locul doi se situează transporturile aeriene cu un salariu mediu nominal net de 3.314 lei, iar pe trei telecomunicaţiile cu 3.060 de lei. Salarii de peste 2.000 de lei au fost înregistrate în activităţile de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale – 2.989 de lei, fabricare produselor din tutun – 2.943 de lei, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – 2.536 de lei.
Cele mai scăzute venituri s-a înregistrat în domeniul hotelurilor şi restaurantelor 791 lei. Pe locul doi se plasează fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 870 de lei, iar pe trei – domeniul prelucrării lemnului, fabricării produselor din lemn şi plută cu excepţia mobilei – 857 de lei.
Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii concediilor de odihna din fondul de salarii, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masa şi tichete de vacanţă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari, a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic.
Scăderile câştigului salarial mediu net în iunie 2010 faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea, în luna mai, de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri, de nerealizările de producţii ori încasări mai mici, de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!