De aproape cinci ori sunt mai mari salariile medii în IT (cele mai mari salarii medii nete din România) comparativ cu salariile din HoReCa (cele mai mici salarii).
Ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS) evidențiază faptul că cel mai mare salariu mediu nominal net pe luna iulie (7.910 lei) este de 4,83 de ori mai mare decât minimul salariului mediu nominal net (1.687 de lei).
[eadvert]
Potrivit INS, în luna iulie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.468 lei, cu 99 lei (+1,8%) mai mare decât în luna iunie 2020 Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.372 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 74 lei (+2,2%).
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1%. Indicele câştigului salarial real a fost 105,2% pentru luna iulie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 102,2% pentru luna iulie 2020 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 226,8%, cu 5,0 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2020.
Salarii mari vs. salarii mici
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.910 lei), urmat de fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din fabricarea țițeiului (7.728 de lei), extracția petrolului brut (6.667 de lei), informații și comunicații (6.463 de lei), intermedieri financiare (5.995 de lei), activități de editare (5.949 de lei) și fabricarea produselor din tutun (5.796 de lei).
La polul opus, cel mai mic salariu nominal net s-a înregistrat în HoReCa (1.687 lei), urmat de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.884 de lei), tăbăcirea și finisarea pieilor (2.124 de lei) și fabricarea mobilei (2.158 de lei).
Creșteri
În luna iulie, în activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a reluării activităţii anumitor agenţi economici, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari ori a acordării de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 46,0% în transporturi aeriene ca efect al reluării activităţii, urmare a continuării aplicării măsurilor de relaxare; între 12,0% şi 21,5% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor din tutun, extracţia minereurilor metalifere, silvicultură şi exploatare forestieră; între 5,0% şi 8,0% în repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, intermedieri financiare, fabricarea produselor textile, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal.
Scăderi
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2020 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri, cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.
De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic de către anumiţi agenţi economici, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici sau de remunerarea parţială a salariaţilor din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,5% în activităţi de editare; între 4,5% şi 7,0% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, hoteluri şi restaurante; între 1,0% şi 2,5% în colectarea şi epurarea apelor uzate, industria alimentară, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe).
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+7,7%), administraţie publică (+2,3%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+2,2%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).
Citiți principiile noastre de moderare aici!