Românii au câştigat mai puţin în luna ianuarie 2010, comparativ cu luna decembrie 2009. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna ianuarie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.967 lei, cu 2,8% mai mic faţă de luna precedentă.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.426 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 51 lei (-3,5%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de
transporturi aeriene (3.184 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (809 lei).
Indicele câştigului salarial real pentru luna ianuarie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,9%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 125,4%, cu 6,6% mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2009.
În luna ianuarie 2010, în majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în luna decembrie 2009, când s-au acordat premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii ori s-au realizat producţii mai mari.
Scăderi şi creşteri
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediunet s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră; pescuit şi acvacultură cu peste 34%. Scăderi între între 23% şi 30% au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază, intermedieri financiare.
Salariile în telecomunicaţii au scăzut cu până la 19%, iar cele în captarea, tratarea si distribuţia apei, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, cu până la 16%.
Creşterile câştigului salarial mediu net din luna ianuarie 2010 faţă de luna precedentă, în unele activităţi economice, au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, de revenirea din concedii fără plată şi şomaj tehnic.
Cea mai mare creştere – peste 38%, a avut loc în activităţile auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii. Între 12% şi 19% au crescut veniturile în activităţile de spectacole culturale şi recreative, sănătate şi asistenţă socială, învăţământ şi transporturi pe apă. Creşteri între 2% şi 8% s-au înregistrat în alte activităţi industriale, administraţie publică, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei.
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu
5,2%.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!