Românii au câştigat mai puţin în luna luna iulie 2019, comparativ cu luna precedentă. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.091 de lei în luna iulie, cu 36 lei (-0,7%) mai mic decât în luna precedentă, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.119 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 23 lei (-0,7%).
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,2%.
Indicele câştigului salarial real a fost 99,5% pentru luna iulie 2019 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 215,7%, cu 1,1% mai mic faţă de cel înregistrat în luna iunie 2019.
Salarii mari vs salarii mici
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.144 de lei). Pe locul doi se clasează intermedierile financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii (5.541 de lei), iar pe locul trei – activităţile de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (5.414 lei). Pe locul patru se clasează activităţile de editare (4.924 de lei), iar pe cinci administraţia publică şi apărare (4.862 de lei).
La polul opus, cele mai mici salarii medii au fost înregistrate în luna iulie în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.823 de lei). Urmează HORECA (1.841 de lei), tăbăcirea şi finisarea pieilor (2.074 de lei), prelucrarea lemnului (2.098 de lei) şi industria alimentară (2.130 de lei).
Scăderi vs creşteri
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (cu 29,5%); învăţământ (13%); fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (8,7%); fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (6,5%), activităţile de editare (6,1%).
Potrivit INS, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2019 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii trimestriale, anuale, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici, precum şi de angajările în unele activităţi economice, de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie.
Pe de altă parte, în luna iulie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, câştigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net ca urmare a acordării în luna precedentă a biletelor de valoare (tichete de vacanţă), astfel: învăţământ (-13,0%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), administraţie publică (-2,0%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-1,1%).
Trimite articolul
XMinciuni !
La bugetari sunt cele mai mari salarii
Oricum dacă raportezi munca prestată la salar, bugetarii au cele mai mari salarii.
Ciuma roșie psd i-au cumpărat pe bugetari pentru liniștea sociala.
Dar, i-au cumpărat din bani împrumutat…
Într-o zi vine scadența și o sa plătim toți…
MUiE psd