Românii au câştigat mai bine în luna decembrie anul trecut. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în luna decembrie 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.930 de lei, cu 10,2% mai mare decât în luna noiembrie 2015. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.114 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 196 lei (+10,2%).
Salarii mari şi mici
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (5.633 de lei). Pe locul doi se plaseză angajaţii din intermedieri financiare, care au câştigat în luna decembrie 5.300 de lei. Peste 5.000 de lei au băgat în buzunar şi salariaţii cu activitate în tehnologia informaţiei şi servicii de informatică (5.079 de lei). În top urmează angajaţii cu activitate de editare (4.885 de lei), cei cu activitate în extragerea petrolului brut şi gazelor naturale (4.850 de lei) şi cei care efectuează servicii anexe extracţiei (4.586 de lei).
La polul opus, cele mai mici salarii au fost înregistrate în activitatea desfăşurată în hoteluri şi restaurante – HORECA – (1.165 lei). Urmează confecţionerii îmbrăcăminte (1.303 lei), angajaţii din industria alimentară (1.393 de lei), tăbăcarii şi vopsitorii (1.396 de lei) şi industria mobilei (1.436 de lei).
Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 114,4%. Indicele câştigului salarial real a fost de 110,1% pentru luna decembrie 2015, faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 159,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2015.
„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an”, transmite INS.
Creşteri şi scăderi
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 43,9% în silvicultură şi exploatare forestieră; între 35,5% şi 40,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, activităţi de editare; între 21,5% şi 29,5% în transporturi aeriene, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, intermedieri financiare, fabricarea altor mijloace de transport; între 15,0% şi 19,0% în industria metalurgică, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna noiembrie 2015 de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (-6,1%), respectiv în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (-2,3%). În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+10,7%), învăţământ (+9,4%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+4,0%) ca urmare a aplicării prevederilor legale4 pentru personalul plătit din fonduri publice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!