INS, prin Direcţia Judeţeană de Statistică Bihor, ne-a informat oficial că nu pot estima salarul mediu pentru Oradea ci doar la nivel de judeţ. În condiţiile în care Bihorul a ajuns chiar şi sub Sălaj, ca să nu mai vorbim de Arad, Cluj sau Timiş, ca nivel mediu de salarizare, ar fi interesant care este „aportul” Oradiei la acest capitol cu efect major asupra bunăstării cetăţenilor.
Iar cum salariile bugetarilor sunt la acelaşi nivel în ţară, diferenţa o fac salariile din domeniul privat.
La întâlnirea de vineri, din Sala Mare a Primăriei Oradea, cu reprezentanţii şcolilor profesionale, chiar şi administratorul Parcului Industrial «Euro Bussiness» – Delia Ungur precum şi deputatul Florica Cherecheş s-au referit la nemulţumirile provocate de „salariile mici”. Întrebată de câştigurile din Parcul Industrial, Delia Ungur ne-a răspuns că muncitorii necalificaţi ajung, cu tot cu ore suplimentare, sporuri de toxicitate şi deconturi de transport, undeva între 1.100 şi 1.200 de lei.
Promotorii învăţământului profesional au făcut apel, vineri, şi la presă, pentru a îndemna tinerii către şcolile care îi pregătesc spre Parcul Industrial din Oradea. Deocamdată, cel mai motivant aspect pentru tineri sunt bursele de 200 de lei oferite de industriaşii din Eurobussiness. Ca atare, i-am întrebat pe artizanii conferinţei de presă dacă, înainte de a opta pentru învăţământul profesional, tinerii ştiu cam spre ce salariu se îndreaptă. „Tinerii îi pot întreba de salarii pe muncitorii care lucrează deja acolo. Oricum, o firmă care oferă o bursă de şcolarizare are interesul să ofere un salar bun tânărului specializat căci altfel acesta va merge la alt agent economic”, a răspuns Stelian Fedorca, consilier al ministrului Educaţiei.
„Companiile oferă bursă lunară de 200 de lei, loc de practică şi transport. Vom iniţia împreună cu dl Fedorca o strategie naţională de sprijinire a agenţilor economici care investesc în specializarea tinerilor, cu eventuale facilităţi fiscale”, a completat deputatul Florica Cherecheş. Întrebaţi dacă angajatorii ar putea fi obligaţi, în schimbul facilităţilor, să salte peste salariul minim pe economie, Cherecheş şi Fedorca au respins ideea.
„Trebuie să depăşim mentalitatea că învăţământul profesional e urât şi că toate fabriciele sunt gri şi prăfoase astfel că nu ne dorim să ne ajungă copiii acolo. În unele nu mai e vânt, ulei şi aburi ca pe vremuri ci o curăţenie ca în farmacii. Astfel că părinţii ar trebui să înceteze să îşi ameninţe copiii că dacă nu învaţă bine îi trimit la şcoli profesionale”, a insistat Fedorca.
Înainte de conferinţa de presă, artizanii ei s-au întâlnit, în Sala Mare a Primăriei, cu reprezentanţii companiilor din Parcul Industrial Eurobusiness, şcolilor profesionale din judeţ şi a Inspectoratului Şcolar.
Salarii „micuţele” încă
În faţa directorilor de şcoli profesionale, Florica Cherecheş a vorbit deschis: „Câţi ai vizitat firmele din Parcul Industrial? Aţi fi impresionaţi de condiţiile de lucru oferite. Aşa încât trebuie să le promovăm. Salariile sunt destul de mici, din păcate. Vine Emerson cu o cerere de 2.000 de angajaţi şi atunci firmele vor trebuie să le dea angajaţilor bănuţi în plus pentru a nu-i pierde”.
La rândul ei, Delia Ungur, ca administrator al Parcului Industrial, a explicat care ar fi resorturile unor creşteri salariale. „Fie creşte competiţia, fie creşte nivelul de specializare al angajaţilor. Migraţia muncitorilor va dura puţin. Toţi vor salarii bune dar eu cred că doar angajaţii cu specializare îl vor obţine. Braşovul şi Oradea s-au mişcat pentru a şcolariza tinerii. În alte părţi tinerii vor merge în continuare să culeagă căpşuni sau portocale”, a spus Delia Ungur. Mai apoi, Delia Ungur ne-a informat că muncitorii necalificaţi care lucrează la bandă, în Eurobussiness, ajung la un câştig net între 1.100 şi 1.200 de lei, care include deconturi de transport, ore suplimentare şi eventuale sporuri de toxicitate. Aşa încât, cel puţin deocamdată, tinerii au de ales între asemenea salarii sau să meargă la cules căpşuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!