Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS), în luna martie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.386 lei, cu 143 lei (+2,7%) mai mare decât în luna februarie 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.294 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 92 lei (+2,9%).
Salarii mari vs salarii mici
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.289 lei), urmate de fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din fabricarea țițeiului (6.862 de lei), fabricarea produselor din tutun (6.835 de lei), informații și comunicații (6.679 de lei) și asigurări (6.672 de lei). Cele mai mici salarii s-au înregistrat în domeniul HORECA (1.605 lei), urmat de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.813 lei), fabricarea mobilei (1.978 de lei) și tăbăcirea pieilor și fabricarea produselor de marochinărie (1.989 de lei).
Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,1% Indicele câştigului salarial real a fost 103,9% pentru luna martie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 102,4% pentru luna martie 2020 faţă de luna precedentă.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 222,4%, cu 5,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2020.
Creșteri și scăderi
În luna martie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 20,9% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, respectiv cu 18,3% în fabricarea produselor din tutun; între 9,0% şi 15,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, intermedieri financiare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, extracţia minereurilor metalifere; între 5,0% şi 8,0% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul.
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2020 au fost cauzate de întreruperi ale activităţii, intrarea în şomaj tehnic, nerealizări de producţie ori încasări mai mici în unele activităţi economice. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate şi de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 9,9% în hoteluri şi restaurante, respectiv cu 6,6% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii; între 3,5% şi 6,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ transporturi aeriene, extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi de spectacole, culturale şi recreative; între 1,0% şi 3,5% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea de mobilă, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, telecomunicaţii.
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-2,2%), respectiv administraţie publică (-0,4%). În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a fost în uşoară creştere (+0,4%) comparativ cu luna precedentă.
Trimite articolul
XSalariile in romania au luat-o razna, unele categorii au salarii exorbitante, medicii, justitia, militarii, politrucii, care nu fac mare branza dimpotriva sifoneaza banii publici si scot la licitatii lucrari umflate la preturi de 2-5 ori valoarea ca sa-i poata sifona, iar majoritatea au salarii de mizerie. cei de la ccr si avocatul poporului care dau decizii eronate in favoarea infractorilor au si salarii exorbitante si cate 2-3 pensii exorbitante cum e posibil asa ceva? asta numai in romania e posibil, iar parlamentarii care si ei au salarii si pensii speciale se complac in a tolera aceste situatii absurde, revoltatoare si in dispretul majoritatii populatiei.