Cu 2 lei a crescut salariul mediu net în Bihor în luna octombrie față de luna septembrie 2022. Asta rezultă din datele Direcției Județene de Statistică (DJS) Bihor. Astfel, dacă în luna septembrie 2022 salariul mediu net era de 3.249 de lei, în octombrie salariul mediu net a urcat la 3.251 de lei.
[eadvert]
Cel mai mult au câștigat angajații din Industrie și Construcții – 3.334 de lei, urmați de cei din Servicii – 3.196 de lei. În sectorul Agricultură, Silvicultură, Pescuit, salariul mediu net de a fost de 2.983 de lei.
În 2022, salariu mediu net în Bihor a crescut cu 221 de lei, de la 3.030 de lei în ianuarie, la 3.251 de lei în octombrie.
Locul 26 în topul național
În topul național al salariilor pe luna octombrie 2022, județul Bihor se poziționează pe locul 26. Locul 1 este ocupat de București – 5.220 de lei, locul 2 – Cluj (4.849 de lei), locul 3 – Timiș (4.307 lei), locul 4 – Sibiu (4.248 de lei), locul 5 – Ilfov (4.099 de lei), locul 6 – Iași (3.907 lei), locul 7 – Mureș (3.876 de lei), locul 8 – Brașov (3.819 lei), locul 9 – Gorj (3.566 de lei) și locul 10 – Prahova (3.588 de lei).
Dintre vecinii județului Bihor, doar Sălajul stă mai prost, pe locul 26, cu un salariu mediu net de 3.242 de lei. Cel mai bine poziționat este Clujul – locul 2 (4.849 de lei), urmat de Alba – locul 14 (3.509 lei), Arad – locul 17 (3.469 de lei) și Satu Mare – locul 27 (3.259 de lei).
Cauze
Cauzele salariului mediu mic din Bihor sunt multiple, potrivit reprezentanților mediului de afaceri. Munca cu valoare adăugată redusă, munca la „gri”, sunt doar două dintre aceste cauze. Iar o urcare a Bihorului în clasamentul salariilor nu se poate face de azi pe mâine. Unii reprezentanți ai mediului antreprenorial sunt de părere că acest clasament nu reflectă întocmai realitatea.
„Peste noapte nu se poate schimba tabloul cu salariile din Bihor. Dacă vor veni investiții mai multe în tehnologia informației, dacă vom investi mai mult în educație, și aici mă refer la învățământul tehnic dual, lucrurile se vor schimba semnificativ în mai bine”, ne-a declarat Radu Silaghi, directorul executiv al Asociației Firmelor Bihorene (AFB).
Acesta ne-a mai precizat că, din informațiile pe care le are, în statistica salariilor nu sunt cuprinse firmele cu mai puțin de patru angajați.
„Dacă s-ar lua în calcul și firmele care au mai puțin de patru angajați, statistica s-ar putea să arate mai bine, deoarece sunt firme mici în Bihor care dau salarii mai bune decât marii angajatori”, a subliniat Radu Silaghi.
Acest lucru ne-a fost confirmat și de directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Bihor, Gabriel Borbandi.
„Într-adevăr, în cercetarea noastră cu privire la salarii sunt cuprinse doar firmele cu mai mult de patru angajați”, a afirmat Gabriel Borbandi.
Ioan Mintaș, primvicepreședintele CNIPMMR, crede că eliminarea muncii la negru ar duce la creșterea salariilor în Bihor.
„Chiar dacă un angajat are salariul minim pe economie, orele suplimentare i se plătesc separat, fără taxe. Unii angajatori au persoane angajate cu 4 ore, dar ele muncesc, de fapt, 8 ore. Majoritatea celor care construiesc o locuință, o fac în regie proprie, cu unchiul, cu mătușa, cu vărul, la negru, nu construiesc cu firme”, a precizat primvicepreședintele CNIPMMR.
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, a subliniat faptul că nivelul salarial mediu, la nivel de județ, este oglinda profilului ocupațional al județului.
„Județul Bihor, încă, este un județ cu foarte mulți actori (angajatori) cu activitate care necesită o valoare adăugată scăzută. Bihorul nu mai poate fi abordat cu sintagma «să creăm locuri de muncă». Abordarea corectă este «atragerea investitorilor care au nevoie de forță de muncă pentru o valoare adăugată ridicată, angajatori care prețuiesc forța de muncă, care pun accent pe bunăstarea angajaților lor și care vor sa exploateze potențialul educațional al județului». De acest tip de abordare avem nevoie în relația cu angajatorii!”, este de părere Békési Csaba.
Trimite articolul
XBihorul e pe locul 26, iar Saljul sta mai prost, e pe locul 26 🙂
-
Profesioniști. Pe de altă parte de vina e UDMR, dl Pasztor fiind președintele CJ Bihor. De aceea nu vin nici companiile aeriene la aeroportul internațional Nojorid.
-
Daaa sovinica, ungurii sunt de vina si ca in Oradea sunt taxele cele mai mari si e cea mai scumpa gigacaloria. P.s. de 3 ani idolul tau e sef la Aeroport, ai ramas in urma cu stirile vinitura.
-
O rusine ! Locul 26 = o mare rusine. pt orsul si judetul stelare.
Bihorul e nr la atragerea de fonduri UE
Bihorul a atras cei mai multi bani UE. Suntem numarul 1 din tara, cel mai dezvoltat oras, judet din tara. Cea mai eficienta administratie, cei mai multi turisti. Toata lumea ne lauda Bolojannnnnnnneeeeeeeeeeeee te iubim
-
Bolojan te iubim CA CA Tine vrem sa fim 🙂
gata cu șmecheria
vin tatării…aia rupe tot
In schmb aveti porfir cat cuprinde! Turisti! Drogati!
Si placi crapate, asa ca putem relua ciclul.
Hai prostilor votati gasca chelului, si peste alti 14 ani o sa fiti nu pe 26 ci pe 36.
Nu avem ce face…daca jegurile de pe calea borsului din parcul idustrial dau tonul la salarii.. ce sa mai zicem ??? !
Se gasesc tot soiul de motive numai sa nu se spuna pe fata ca toate multinationalele din bihor prefera sa-si scoata ochii din cap si sa umble prin bezna decat sa creasca salariile personalului calificat. Aceslasi job mizer de inginer in uzina de electronice e platit cu cel putin 50% mai bine in oricare judet invecinat. Pe Borsului daca lucrezi la compania A si ai o oarecare competenta iar compania B are nevoie disperata de un inginer spre exemplu; te duci la interviu si in ofera acelasi salariu + bani de tigari daca esti fumator ocazional. Mergi de pe acelasi post la compania C din Cluj sau D din Timis si primesti salar aproape dublu plus pachet de relocare. Nenumarate cazuri cunosc. Asa ca mai bine si ajofm-u nu le-ar canta in struna marilor corporatii cautandu-le scuze, caci nu au. Noi ne vindem timpul si cunostintele pe bani de nimic 🙂
-
Hai pleaca ce mai stai
-
Da niste exemple daca te tot lauzi ca cunosti, argumenteaza
multumita marilor ghihorenii de la kkcenii si alte zone de kko si multumita marilor menejeri/directorasi /batronei de 2 bani mancei falimentu si hazilu
firmele multinationale actuale din Oradea sunt principalii vinovati
Eu strang comentariile anti Bolojan de pe facebook si de aici, si voi face plangere penala celor care critica conducerea judetului. E inadmisibil sa critici si sa denigrezi
firmele gen CLs de pe borsului, care saracesc oamenii de rand sunt responsabili pt salariile mizerabile.
Hop sare Ivanov din patul comfortabil de la 6, sa ne expilce ca Bolojen e de vina
-
Iar delirezi? Prietenii tai imaginari?
Scrie în articol cã dacã se va investi în tehnologia informaţiei lucrurile vor merge mai bine. Aşa o fi, Kaufland, Auchan, Carrefour au investit în case de marcat care nu au nevoie de casier şi determinã cumpãrãtorii din magazine sã devinã operatorii acestora. În felul acesta magazinele pot concedia unii casieri, iar tuturor angajaţilor rãmaşi li se poate mãri salariul. Deci trebuie vãzutã atât partea plinã, dar şi cea goalã a paharului, cum s-ar zice.