1700 de corpuri de iluminat din Săcuieni vor fi alimentate cu energie regenerabilă. După două amânări, instalaţia de biomasă de la Săcuieni va fi funcţională în 2016. Iniţial, instalaţia trebuia finalizată în luna iulie. Apoi a fost obţinut un aviz pentru a prelungi termenul de finalizare pe 31 decembrie 2015.
În valoare de 24 milioane lei, din care peste 17 milioane reprezintă finanţare nerambrusabilă, instalaţia pentru producerea energiei electrice prin valorificarea resurselor energetice regenerabile – biomasă din Săcuieni va fi inaugurat pe 29 februarie, anunţă acum primarul Beres Csaba.
“Din momentul în care instalaţia de biomasă va fi funcţională vom face economii de 100.000 de euro anual, practic atât cât plătim factura pentru iluminatul public şi pentru funcţionarea instituţiilor de stat din comună. În acest moment avem instalate peste 1700 de corpuri de iluminat în cele cinci sate aparţinătoare”, spune şeful Primăriei Săcuieni.
Sistemul de producere a energiei regenerabile se bazează pe o uzina de co-generare, care transformă materia primă formata din porumb masă verde (70%) şi dejecţii animale (30%) în energie electrică. Puterea instalată a uzinei va fi de 548 kw, cu un consum total mediu anual de materie primă de 12.000 tone.
Comuna Săcuieni va face economii de 100.000 euro anual la plata iluminatului public.
Aceasta după ce iluminatul public asigurat prin cele 1700 de corpuri va fi asigurat prin energii regenerabile. Proiectul de la Săcuieni trebuia implementat în 25 de luni, cu începere din iulie 2013 şi este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Cu o jumătate de an întârzâiere, instalaţia de producere a biomasei de la Săcuieni va fi inauguartă pe 29 februarie 2016. Proiectul în valoare de 24 de milioane de lei, din fonduri europene, a fost câştigat de o asociaţie înfiinţată de Consiliul Judeţean Bihor şi autorităţile din Săcuieni şi Diosig. Specialiştii au lucrat trei ani la documentaţia instalaţiei de biogaz unice în ţară, care funcţionează doar cu materie primă de origine vegetală- porumb şi dejecţii animaliere. Cuprinde un generator electric, iar gazele de ardere care rezultă din generator sunt preluate de o instalaţie care le transformă în energie electrică.
„Producţia obţinută (4 557 Mwh) va intra in sistemul energetic naţional (SEN), plata urmând a se face prin compensaţie în primii cinci ani de la punerea în funcţiune a instalatiei, iar după aceea Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland urmează să primească valoarea producţiei introdusă în SEN precum şi patru certificate verzi/Mwh, pe care le va putea tranzacţiona pe piaţa de specialitate. Pe lângă valorificarea energiei electrice produse, celelalte beneficii economice şi ecologice ale finalizării proiectului sunt: reducerea emisiilor de CO2 cu aprox. 2.260,54 tone CO2 anual; diversificarea surselor de producere a energiei şi reducerea dependenţei de importurile de energie; descongestionarea anuala a circa 5.440 tone de dejecţii animaliere din fermele zootehnice precum şi din gospodăriile populaţiei din zonă; creşterea suprafeţelor de teren cultivate cu cca. 126 ha şi folosirea aproximativ 8.800 tone siloz în procesul de obţinere a biogazului; introducerea în circuitul economic a unor zone izolate şi creşterea numărului de locuri de muncă”, se arată în proiect.
Cotă în creştere
Proiectul de la Săcuieni va fi inaugurat în contextul în care cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi va crește în 2016. Conform unui comunicat al Guvernului, remis în urma ulimei şedinţe a Executivului, pentru 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Cota pentru anul viitor este mai mare decât cea pentru 2015, când a fost stabilită la nivelul de 11,9%.
Acest nivel al cotei obligatorii pentru 2016 menține impactul în factura consumatorului la nivelul utilizat în 2015, de circa 35 lei/MWh, netransferând costuri nejustificate în factură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!